Osnivač WikiLeaksa Assange trenutačno se nalazi u pritvoru u Velikoj Britaniji. Švedska je odbacila optužbe za silovanje.

Galerija


Zamjenica švedskog glavnog državnog tužitelja Eva-Marie Persson u utorak je na konferenciji za novinare objavila je kako se zatvara istraga o optužbama za silovanje protiv Juliana Assangea.

Vezani članci Otac Juliana Assangea ispred plakata u Londonu Odluka o izručenju Assangea SAD-u nakon predsjedničkih izbora: Prijeti mu 175 godina zatvora Julian Assange (Foto: AFP) Ponovno otvorena istraga protiv Assangea: Švedski tužitelj traži uhićenje utemeljitelja WikiLeaksa

"Dokazi nisu dovoljno jaki za nastavak procesa", rekla je Persson, javlja Expressen.se.

Zviždač i osnivač WikiLeaksa Assange trenutačno se nalazi u pritvoru u Velikoj Britaniji i tamo se bori protiv izručenja SAD-u, gdje su ga optužili za špijunažu. 

Prije toga proveo je u sedam godina u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu.

Švedska je u svibnju 2019. ponovno otvorila istragu o optužbama za silovanje koja je inicijalno bila pokrenuta 2010., ali je odbačena 2017. godine.

Assange cijelo vrijeme odbacuje optužbe za silovanje. 

I dalje mu prijeti zatvor

Četrdesetosmogodišnji Assange u SAD-u je optužen po 18 točaka, uključujući zavjeru hakiranja računala vlade i kršenja zakona o špijunaži. Ako bude osuđen, u zatvoru bi mogao provesti nekoliko desetljeća.

Taj Australac proslavio se početkom 2010. kad je WikiLeaks objavio klasificiranu američku vojnu videosnimku napada iz 2007. u kojem su helikopteri Apache u Bagdadu ubili nekoliko desetaka ljudi, uključujući dva zaposlenika agencije Reuters.

Pobornici ga smatraju herojem koji otkriva zloupotrebu moći modernih država i simbolom slobode govora.

Kritičari pak tvrde da je on opasna ličnost koja u dogovoru s Rusijom pokušava potkopati zapad i američku sigurnost te ga ne smatraju novinarom.

WikiLeaks je razbjesnio Washington objavivši stotine tisuća američkih diplomatskih depeša u kojima se kritizira svjetske čelnike, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske obitelji.

Assange je 2012. utočište pronašao u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, u kojoj je optužen za seksualno zlostavljanje, što je odbacio tvrdeći da je krajnji cilj njegovo izručenje SAD-u.