Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jaka plava svjetlost popraćena glasnim praskom, koja je u ponedjeljak obasjala noćno nebo na istoku Švedske, najvjerojatnije je bio veliki meteor.


Ljudi u nekoliko gradova u Švedskoj, uključujući Uppsalu, Stockholm i Orebro, izvijestili su kako su u ponedjeljak oko 21:30 sati na nebu vidjeli vatrenu kuglu.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija, Švedska Bivša švedska državna epidemiologinja: "Mislim da smo pogriješili. Da smo se zatvorili ranije..." Koronavirus u Švedskoj - 1 Novo istraživanje pokazalo da Švedska nije ni blizu imunitetu krda: "Daleko smo mi od toga, ako ga ikad i postignemo"

Stručnjak s Odjela fizike i astronomije na Sveučilištu u Uppsali je objasnio da je najvjerojatnije riječ o vrlo svijetlom meteoru koji je eksplodirao u atmosferi, piše The Local.

"To je nešto što se događa nekoliko puta godišnje", kazao je Eric Stempels, vođa projekta Allsky Meteor Networka - mreže meteorskih kamera diljem Švedske.

"To se događa i tijekom dana, kada je oblačno ili daleko od naseljenih područja, pa ovi događaji obično ne dobijaju mnogo pažnje", rekao je prof. Stempels dodajući da je ovaj pao u sjeveroistočnoj regiji Uppland. 

Stručnjaci vjeruju da je ovaj meteor možda bio neobično velik. Stempels procjenjuje da je bio veličine između šake i lopte za nogomet.

Meteori najčešće izgore na nadmorskoj visini od 30-50 kilometara, no nagađa se kako je ovaj meteor uspio doći na 25 kilometara od površine Zemlje.

Jedna od kamera mreže Allsky Meteor Networka je uspjela uhvatiti jarko svjetlo. Pogledajte u priloženom videu.