Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Švedska istražuje poslove Gripena u Mađarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedsko državno odvjetništvo pokrenulo je predistragu protiv proizvođača borbenih zrakoplova Gripen zbog sumnji da su prodavani Mađarskoj uz pomoć mita.

Švedsko-britanski prodajni konzorcij Gripen-International i švedski proizvođač zrakoplova Saab sumnjiče se da su se koristili nedopuštenim metodama u prodaji borbenih zrakoplova tipa JAS 39 Mađarskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa Greška na zrakoplovu Sve više slučajeva Otvorena kaznena istraga o avionu koji je ostao bez komada trupa u zraku

Mađarska je vlada zrakoplove kupila na leasing.

Mađarska je također pokrenula istragu o tom slučaju, njime se od sredine kolovoza bavi istražno povjerenstvo mađarskog parlamenta.

Za zrakoplove Gripen zainteresirana je i Hrvatska, koja bi uskoro trebala odabrati između zrakoplova švedskog proizvođača i američkog borbenog zrakoplova F-16.

Švedsko-britanskom prodajnom konzorciju i švedskom proizvođaču predbacuje se da su posao s Mađarskom kao i prodaju 14 zrakoplova tipa Gripen Češkoj ostvarili uz pomoć mreže posrednika koja je podmićivala partnere u pregovorima.

Švedska je televizija proljetos tome poslu posvetila seriju emisija, u kojima se kao jedna od ključnih figura pojavljuje austrijski poslovni čovjek Alfons Mensdorff-Pouilly. On je u međuvremenu odbacio optužbe i najavio pravne korake protiv švedske televizije.

Formalna i neformalna istraga slučaja odvija se u nekoliko europskih država.

U pravosudnom središtu Europske Unije Eurojust 10. svibnja održan je na tu temu koordinacijski sastanak državnih odvjetnika iz Švedske, Velike Britanije, Češke, Austrije i Švicarske. Sudionici sastanka dogovorili su se da s pojedinostima neće upoznavati javnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene