Obavijesti Video Pretražite Navigacija
putovao k obitelji na selo

Glavni Johnsonov savjetnik se odbio ispričati: "Nije mi žao, postupio sam razumno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dominic Cummings je prekršio restrikcije putovanja unutar zemlje više puta. Naime, putovao je 430 kilometara iz Londona do svojih roditelja u okrugu Durham na sjeveru Engleske dok je ostatak zemlje bio u karanteni. Građani su zbog toga bijesni na njega i traže njegovu ostavku, a on kaže da mu nije žao.

Britanski premijer Boris Johnsons suočava se u ponedjeljak sa sve jačim pritiscima da otpusti svojega glavnog savjetnika Dominica Cummingsa, koji je prekršio ograničenja putovanja uvedena zbog pandemije koronavirusa. 

Pročitajte i ovo Rishi Sunak nova zvijezda Dugi noćni razgovor riješio problem s Johnsonom? Rishi Sunak potvrdio kandidaturu za britanskog premijera Boris Johnson konzervativci podijeljeni Boris Johnson leti za Britaniju kako bi pokušao dobiti natrag stari posao, izviždali ga putnici u avionu

Najmanje petnaest zastupnika iz Johnsonove vladajuće Konzervativne stranke pridružilo se zahtjevu laburista i liberalnih demokrata, kao i zdravstvenih dužnosnika te biskupa Anglikanske crkve da Cummings podnese ostavku ili bude smijenjen. Cummings je navodno prekršio restrikcije putovanja unutar zemlje više puta. 

Naime, putovao je 430 kilometara iz Londona do svojih roditelja u okrugu Durham na sjeveru Engleske krajem ožujka, dok je imao simptome koronavirusa te najmanje dva puta sredinom travnja.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak Cummings je detaljno objasnio svoja kretanja i razmišljanja u tom spornom periodu, ali se nije ispričao jer smatra da je postupio razumno. Također, premijeru je dao detaljan izvještaj o tome gdje je bio u tom periodu.

Objasnio je kako je otišao k obitelji na selo jer su on i supruga pokazivali simptome koronavirusa te se brinuo kako se u Londonu neće tko imati brinuti za njihovo dijete.

"Ne žalim što sam učinio, neki se mogu ne slagati samnom, ali sam učinio razumnu stvar u tim okolnostima", rekao je Cummings.

"Cummingsovo ponašanje je 'neobranjivo"

Premijer je rekao na novinskoj konferenciji u nedjelju kako je zaključio da je Cummings "pratio instinkt svakog oca i svakog roditelja te ga ja zbog toga ne otpisujem".

Kritičari kažu da Cummingsovo ponašanje može uništiti vladinu politiku.

"Ako ostavite dojam da postoji jedno pravilo za njih, a jedno za nas, kobno nagrizate osjećaj da smo svi u ovome zajedno", rekao je za ITV Stephen Reicher, član skupine bihevioralnih znanstvenika koji savjetuju vladu.

Konzervativni zastupnik Paul Maynard poručio je da je Cummingsovo ponašanje "neobranjivo".

"Pitanje sada glasi: prihvaćamo li da nam se laže, da nas patroniziraju te da se premijer ponaša prema nama kao prema krdu", napisao je na Twitteru anglikanski biskup Leedsa Nick Baines.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene