Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Režim još mora napredovati'

Suu Kyi: 'Mianmar je na putu demokracije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi je u petak tijekom posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton izjavila da 'vjeruje da je njezina zemlja na putu prema demokraciji'.

'Ako ćemo zajedno raditi, mislim vlada Mianmara, oporba, naši prijatelji Sjedinjene Države i cijeli svijet, više neće biti povratka s puta demokracije', rekla je novinarima nakon razgovora s Hillary Clinton. 'Režim još mora napredovati', dodala je.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir je govorila trećeg i posljednjeg dana boravka državne tajnice Clinton u Mianmaru, prvog posjeta nekog američkog šefa diplomacije toj zemlji u više od 50 godina.

Suu Kyi je rekla da se radi o 'povijesnom trenutku' za dvije zemlje, jer se nadaju da će zahvaljujući tom susretu moći obnoviti prijateljske odnose koji povezuju dvije zemlje od neovisnosti.

Clinton je mianmarskoj oporbenoj čelnici predala pismo predsjednika Baracka Obame u kojem on jamči podršku SAD-a i informirala je o razgovorima što ih je vodila s predstavnicima državne vlasti u Najpidavu, izrazivši oprezan optimizam.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osvojili 44 zastupnička mjesta Stranka San Suu Kyi proglasila pobjedu na djelomičnim izborima Slika nije dostupna Bez duljih putovanja Suu Kyi otkazala zadnji dio kampanje zbog iscrpljenosti

Clinton najavila 1,2 milijuna dolara pomoći Mianmaru

Američka državna tajnica Hillary Clinton najavila je u petak, na kraju svog povijesnog posjeta Mianmaru pomoć od 1,2 milijuna dolara u korist civilnog društva i kao potporu reformama u zemlji.

Hillary Clinton je na konferenciji za novinare u Jangonu rekla da je taj iznos namijenjen mikro kreditima, za medicinsku i pomoć žrtvama protupješačkih mina.

'Poduzimamo određen broj mjera radi pomoći narodu ove zemlje', rekla je Clinton nakon razgovora s predstavnicima civilnog društva. Ona je dodala da su spremni ići i dalje ako se održi zamah reformi.

Clinton je precizirala da će podržati tvrtke civilnog društva koje bi davale mikrokredite, zdravstvenu njegu i druge važne potrebe diljem zemlje, posebice u područjima etničkih manjina. Clinton je rekla da novi režim te zemlje mora poduzeti više reformi radi ukidanja američkih gospodarskih sankcija uvedenih tijekom 1990-ih. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene