Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sutra razgovori Kine s izaslanicima Dalaj lame

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razgovori dvojice izaslanika Dalaj lame i kineskih dužnosnika o krizi na Tibetu početi će sutra u kineskom gradu Shenzhen, rekao je danas jedan glasnogovornik Dalaj lame.

Izaslanici će u subotu doputovati u Kinu na neformalne razgovore o Tibetu iz Europe i Sjedinjenih Država, rekao je tajnik tibetanskog duhovnog vođe Chhime R. Chhoekypa nakon novih napada kineskih vlasti na krug oko Dalaj lame, optužene za sabotiranje Olimpijskih igara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poginuo na mjestu 'Šetnja za Tibet': Nećak Dalaj Lame poginuo u naletu auta Slika nije dostupna Pet tisuća slušatelja Dalaj lama u Mariboru pozvao na jačanje duhovnih vrijednosti

"Sve dok postoji klika dalaj lame, naša borba protiv nje neće prestati. Moramo pojačati oprez ne smanjujući pozornost", ocijenio je Dnevni list Tibeta, službenog glasila kineskih vlasti u autonomnoj regiji Tibeta.

Komunistička propaganda redovno optužuje tibetanskog duhovnog vođu da se skriva iza miroljubivog govora.

Put dvojice izaslanika Lodi, Gyaltsen Gyari Klesang Gyaltsena kojeg je u petak najavila tibetanska vlada u Indiji, predstavlja prvi susret kineskih dužnosnika i predstavnika dalaj lame u deset mjeseci.

Tibetanski prognanici i Peking službeno pregovaraju od 2002.
Razgovori ni u kojem slučaju neće biti "sedmi ciklus pregovora, već tek neformalno savjetovanje", upozorio je tibetanski premijer u egzilu Samdhong Rinpoche i naglasio da nemaju velikih očekivanja, iako su sretni što se savjetovanje održava.

Dvojica izaslanika su u Hong Kongu i razgovori bi mogli početi u subotu u kontinentalnoj Kini, precizirao je glasnogovornik organizacije Thubten Samphel u petak.

Izaslanici će se s kineskim predstavnicima baviti hitnim predmetom sadašnje krize u tibetanskim predjelima, rekao je Samphel i dodao da će oni obznaniti zabrinutosti Dalaj lame u pogledu kineskog vođenja stanja.

Kina je, pod međunarodnim pritiskom, 25. travnja predložila pokretanje dijaloga, pozvala Dalaj lamu da iskoristi tu prigodu i okonča nasilja prije Olimpijskih igara u kolovozu.

Peking ga optužuje da potiče pobune u Tibetu i susjednim regijama radi sabotiranja OI.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir odbacio je te optužbe i pozdravio ponudu nastavka razgovora.

Tijekom sedam posljednjih tjedana krize, Dalaj lama se zalagao za smirenje i pomirenje s kineskom braćom, stanovnicima "supersile i starim narodom koji zaslužuje OI".

U pobunama na Tibetu od 10. ožujka poginulo je najmanje 203 ljudi, prema podacima Tibetanaca u egzilu. Peking optužuje tibetanske pobunjenike da su ubili 18 civila i dva policajca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene