Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalni interes ispred svega

Susan Rice odustala od kandidature za državnu tajnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka veleposlanica u UN-u i bliska suradnica predsjednika Baracka Obame Susan Rice odustala je u četvrtak od kandidature za dužnost državne tajnice.

Rice se našla na meti republikanskih kritika zbog izjave o napadu na konzulat u Benghaziju, u Libiji 11. rujna u kojemu su ubijeni američki veleposlanik i još troje Amerikanaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača Supernova music festival - 2 7. listopada UN istražuje napad na Izrael koji je pokrenuo rat: "Dok sada razgovaramo, Hamasovi teroristi siluju i zlostavljaju izraelske žene"

Tada je uz odobrenje Bijele kuće i na temelju obavještajnih podataka rekla kako se, po dostupnim informacijama, čini da napad nije povezan s terorizmom već da je proizašao iz spontanog prosvjeda protiv uvredljivog filma o proroku Muhamedu. No, takvo tumačenje poslije je odbačeno, nakon čega je i Rice priznala da nije bila u pravu.

Izražavajući počašćenost što je razmatrao njezinu kandidaturu, Rice je u pismu Obami navela da bi ona mogla vješto i učinkovito služiti domovini ali da bi proces njezine kandidature bio dugotrajan te da bi remetio njihove nacionalne i međunarodne prioritete.

>> Obama poručio republikancima da 'ne diraju' Susan Rice

Obama je prihvatio odluku Rice i izrazio žaljenje zbog nepoštenih i obmanjujućih napada na nju u posljednjih nekoliko tjedana. Ustvrdio je kako je Rice svojom odlukom pokazala snažan karakter jer su joj nacionalni interesi na prvom mjestu.

Odluka Susan Rice povećala je izglede da će na mjesto Hilary Clinton, koja s dužnosti državne tajnice odlazi početkom iduće godine, doći senator John Kerry, predsjednik senatskog odbora za vanjsku politiku koji je 2004. bio demokratski predsjednički kandidat.

Obama bi prema jednoj od opcija o kojoj se raspravlja mogao imenovati Rice na mjesto svoje savjetnice za nacionalnu sigurnost, što ne zahtijeva potvrdu Senata. Zasad, međutim, nema nikakvih naznaka da će tu dužnost napustiti sadašnji savjetnik Tom Donilon. Republikanci mogu u Senatu blokirati glasovanje o imenovanjima ministara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene