Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslobođena i dalje u zatvoru

Nju žele objesiti zbog banalne svađe, a suprug na Zapadu traži azil za obitelj

Asia Bibi (Foto: AFP)
Asia Bibi (Foto: AFP) AFP
Aktualno Galerija Asia Bibi (Foto: AFP) Asia Bibi (Foto: AFP) Foto: AFP +0 Masovni prosvjedi radikalnih islamista koji žele da se Asiju Bibi objesi (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Suprug Asije Bibi zatražio je azil za svoju obitelj u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Kanadi. Sudbina njegove žene, pakistanske kršćanke koja je ovaj tjedan oslobođena krivnje nakon što je bila osuđena na smrt zbog blasfemije, i dalje je neizvjesna.

Ashiq Masis zatražio je azil u tim zemljama jer one imaju najveće pakistanske kršćanske zajednice i u njima se govori engleski, rekao je Wilson Chowdhry, predsjednik udruženja pakistanskih kršćana u Velikoj Britaniji, koji pomaže Bibi i njezinoj obitelji već godinama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratni invalidi Doktor "liječio" mrtve ljude, a račune za to slao gradu: "Radilo se o osjetljivoj populaciji" Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

Azil je zatražen i za Josepha Nadeema, koji je osigurao smještaj njegovoj obitelji nakon smrtne presude Bibi 2010.

Asia Bibi, majka petero djece, osuđena je na smrtnu kaznu nakon svađe s jednom muslimankom oko čaše vode.

Njezin je slučaj imao međunarodni odjek te je privukao pozornost papa Benedikta XVI. i Franje.

Chowdhry je upozorio da će, ako Asia Bibi napusti zemlju, svi članovi njezine obitelji, svi ljudi povezani s njome, biti ubijeni i procijenio da će azil trebati najmanje 20 ljudi.

Vrhovni sud oslobodio je Bibi krivnje u srijedu. No njezino puštanje na slobodu još nije sigurno.

Pakistanska vlada potpisala je u noći na subotu dogovor s islamističkim prosvjednicima koji su paralizirali zemlju tri dana, obvezavši se da će pokrenuti postupak kojim će se Bibi zabraniti da napusti pakistanski teritorij i da blokira zahtjev da se preispita oslobađajuća presuda koji je uložio jedan klerik.

Tvrdolinijaška islamistička stranka TLP, koje je pokrenula ulične prosvjede, traži smrt glavnog suca Vrhovnog suda i još dvojice sudaca koji su poništili smrtnu kaznu Asiji Bibi.

Asia Bibi nalazi se i dalje u zatvoru u Multanu. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene