Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjerljiva pobjeda

Super utorak: Romney u vodstvu, pobijedio u pet država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mitt Romney je u super utorku, utrci koja će iznjedriti republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a, osvojio pet pobjeda, uključujući i onu pobjedu u Ohiou.

U Super utorku u jednom danu glasuje se čak u deset saveznih država. Rick Santorum pobijedio je u tri države, a Newt Gingrich zgrabio je trijumf u Georgiji, piše CNN. Bila je to dobra večer za Romneya, koji je neupitno pokazao svoje vodstvo, no, podbacio je kod pridobivanja potpore kod konzervativaca.

U Ohio, Romney je vodio s više od 12 000 glasova pred Santorumom. S 96 posto prebrojanih glasova, bilo je jasno da Santorum više ne može sustići toliku razliku. No, i da je Santorum uspio osvojiti većinu glasova u Ohiou, ne bi dobio većinu delegata jer se njegova kampanja nije ispravno registrirala u nekim četvrtima.

>> Sjedinjene Države iščekuju 'super utorak'

Santorumova pobjeda u Tennesseeju i Oklahomi te u Sjevernoj Dakoti pokazuje njegovu konstantnu snagu među  konzervativnim biračima, dok Gingrichova pobjeda u državi koja ga je poslala u Kongres, zadržava u utrci. Pobjeda Santoruma u bazama konzervativaca, Tennesseeju i Oklahomi također su naštetili Gingrichovoj strategiji. 

Na super utorak glasalo se u deset američkih saveznih država. Još se čekaju rezultati za Aljasku.

Zahvaljujući izmjeni pravila po kojima je sustav proporcionalnog dijeljenja delegata na osnovu postotka osvojenih glasova u većini država zamijenio raniju metodu pobjednik uzima sve, utrka za republikansku nominaciju, koja je ranije često znala biti odlučena u ožujku, ovoga će se puta rastegnuti duboko u travanj i svibanj.

Za republikansku nominaciju potrebno je osvojiti 1144 delegata. Po projekcijama CNN-a, Romney s današnjim rezultatima ima oko 400 delegata, Santorum oko 150, Gingrich oko stotinu, a Paul 60. Pobjednik će se suočiti s Barackom Obamom na predsjedničkim izborima u studenome. (Mi. Dr. /Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene