Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Super utorak'

NAPETA NOĆ U SAD-u: Clinton i Trump osvojili po 7 država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema projekcijama američkih tv mreža i Trump i Clinton pobijedili su u sedam američkih saveznih država. Večer u SAD-u bila je itekako napeta.

Republikanski kandidat Donald Trump i demokratska kandidatkinja Hillary Clinton ostvarili su niz pobjeda na predizborima u utorak te kao dva glavna predsjednička kandidata preuzimaju vodstvo u nominacijskim utrkama svojih stranaka za ovogodišnje američke predsjedničke izbore. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slavlje kod Trumpa DRAMATIČNE FOTOGRAFIJE Suze i očaj na licima pristaša Hillary Clinton Slika nije dostupna AMERIKA IZABRALA PREDSJEDNIKA Trump postao najmoćniji čovjek na svijetu

Na birališta je izašlo 12 saveznih država - Alabama, Aljaska (samo za republikance), Arkansas, Colorado, Georgija, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Teksas, Vermont i Virginia te se stoga taj dan naziva i "superutorak". 

Prema projekcijama američkih tv mreža i Trump i Clinton pobijedili su u sedam američkih saveznih država. Newyorški multimilijarder pobijedio je Alabami, Arkansasu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Virginiji i Vermontu, dok je bivša američka državna tajnica pobijedila u Alabami, Arkansasu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Teksasu i Virginiji.

Trumpov konkurent, teksaški senator Ted Cruz, pobijedio je u svojoj rodnoj državi te susjednoj Oklahomi, a u Minnesoti senator Marco Rubio, inače favorit republikanskih vođa.

Bernie Sanders, suparnik Clinton za nominaciju demokrata, pobijedio je u četiri države - rodnome Vermontu te u Oklahomi, Minnesoti i Coloradu.

"Superutorak" je najveći dan u utrci za stranačke nominacije za kandidata za izbore 8. studenoga na kojima će se birati nasljednik demokratskog predsjednika Baracka Obame. Glasovanje se provodi od istočnih država do Teksasa i Minnesote, a prva birališta zatvorena su u 19 sati po istočnoameričkom vremenu (1 sat po srednjoeuropskom) u Vermontu, Virginiji i Georgiji, a kandidati obiju stranaka natječu se za oko 20 posto od ukupnog broja delegata za nacionalne stranačke konvencije.

U svom govoru Clinton (68) je, ne navodeći Trumpovo ime, kazala da ulozi na izborima "nikada nisu bili veći, a retorika koja se čula s druge strane nikad nije bila niža". "Pokušaj da se podijele Ameriku između nas i njih nije u redu, i nećemo dopustiti da to radi", dodala je.

"Ja sam ujedinitelj", izjavio je, pak, 69-godišnji Trump novinarima u Palm Beachu na Floridi, odbacujući zabrinutost zbog retorike koju koristi.

 

"Superutorak" je najveći dan u utrci za stranačke nominacije za kandidata za izbore 8. studenoga na kojima će se birati nasljednik demokratskog predsjednika Baracka Obame.

Trump je izazvao zabrinutost mnogih republikanaca prijedlozima za izgradnju zida duž južne granice SAD-a s Meksikom, deportacijom 11 milijuna ilegalnih imigranata i nametanju privremene zabrane ulaska muslimanima u zemlju.

No premda je njegova kampanja zbunila mnoge republikanske vođe, newyorški milijarder navodi svoj uspjeh na anketama kao dokaz da ne dijeli stranku nego proširuje njezine redove.

No, unatoč Trumpovim uspjesima, mnogi članovi Republikanske stranke ne podupiru njegova stajališta i vjeruju da će ga Clinton u studenome lako pobijediti, bude li nominirana za demokratskog kandidata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene