Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otjerali vojsku

Sunitski pobunjenici zauzeli još tri iračka grada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunitski gerilci pod vodstvom organizacije Islamska država u Iraku i na Levantu (ISIL) otjerali su iračku vojsku iz gradova u pokrajini Anbaru, a vlasti pod šijitskim vodstvom su u šoku.

Sunitska skupina bliska Al Kaidi krenula je od novoosvojene kontrolne točke na iračko-sirijskoj granici dalje na istok i u nedjelju zauzela još tri iračka grada, objavili su očevici i službe sigurnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ozbiljna povreda suvereniteta Sirija optužila Tursku zbog upućivanja snaga u Irak Slika nije dostupna Nije mu svejedno Hrvatski fotoreporter pred odlazak na jedno od najopasnijih mjesta na svijetu: 'Dolje sada sve miriše na kaos'

Sunitski gerilci pod vodstvom organizacije Islamska država u Iraku i na Levantu (ISIL) otjerali su iračku vojsku iz gradova u pokrajini Anbaru, a vlasti pod šijitskim vodstvom u šoku su, piše Reuters.

VIDEO Nakon četnika u Ukrajini, sad su se pojavili BiH islamisti u Iraku

U nedjelju su sunitski gerilci pod ISIL-ovim vodstvom zauzeli mjesta Ravu i Anu na Eufratu, istočno od Kaima, te Rutbu koja je južno, na cesti koja spaja Bagdad s Jordanom.

U subotu su zauzeli graničnu kontrolnu točku uz al-Kaim, što ISIL-u omogućuje uspostavu opskrbnih pravaca prema Siriji u kojoj se koristi kaosom koji je posljedica trogodišnjega ustanka protiv predsjednika Bašara al-Asada.

VIDEO Tisuće vojnika u službi moćnog svećenika - Da, i to postoji!

ISIL-ov je cilj stvaranje islamskoga kalifata koji ne bi u obzir uzimao granice što su ih postavile kolonijalne sile prije stotinu godina. Sunitska plemena u pretežno pustinjskome graju žive na objema stranama te granice.

Pad Kaima još je jedan korak prema ostvarenju ISIL-ovih vojnih ciljeva, a granica iz 20. stoljeća pala je u jedan dan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene