Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ravnateljica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je danas, gostujući na radiju B92, sumnju da bivši čelnik srbijanske obavještajne službe u vrijeme Slobodana Miloševića, Jovica Stanišić, za kojeg je američki Los Angeles Times ustvrdio da je bio glavni čovjek CIA-e u Beogradu, pokušava zapravo na sve načine izbjeći suđenje pred Haaškim tribunalom.


Ona je također istaknula kako sumnja da se radi o mogućim pokušajima da se njegov slučaj prebaci u nadležnost srbijanskog pravosuđa izrazivši sumnju da bi ono, s obzirom na raspoložive informacije o Stanišićevu djelovanju, moglo do kraja uspješno obaviti tu zadaću. 'On još uvijek ima veze s raznim obavještajnim službama svugdje u svijetu i i jako sumnjam da bi do toga moglo doći zato što je suđenje njemu, sa stajališta međunarodnog humanitarnog prava i ustanovljenja nekih novih činjenica veoma važno i istodobno veoma opasno', rekla je Kandić.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Vlada ne može dostaviti registar branitelja' Slika nije dostupna Haag od Vlade za 15 dana traži Registar branitelja

Dodala je da je tu riječ i o Srebrenici, angažiranju srbijanske policije, kao i angažmanu crvenih beretki (nekadašnja Jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije), te da je suđenje Stanišiću opasno za onu interpretaciju događaja kakvu Srbija ima o tim događajima. 'U određenim krugovima koji prate ta suđenja odavno postoji strah da nitko nije toliko moćan kao Stanišić i da on itekako ima utjecaj na dijelove BIA-e (srbijanska tajna služba) i MUP-a te tajne vojne službe, a postoje procjene da on ima veze i s ovom situacijom otkrivanja, odnosno neotkrivanja Ratka Mladića', istaknula je Kandić. Po njezinu mišljenju, riječ je o zajedničkom interesu onih koji pripadaju "klanu Jovice Stanišića" i onih koji su danas u vlasti da ta pitanja prošlosti ne treba otvarati.

Upitana zašto bi se SAD na bilo koji način uključivao u proces, Nataša Kandić je podsjetila da su Amerikanci uključili još u vrijeme kada se razmatralo Stanišićevo privremeno puštanje na slobodu iz Haaškog suda, te da je tada priloženo pismo američkog State Departmenta u kojem je dana potpora njegovu puštanju na slobodu uz objašnjenje koliko je on koristio i pomagao u oslobađanju talaca.

'Sada je otkrivena podrška CIA-e, ali mi ne znamo što je još u igri i što je mogući rezultat. Ja ne isključujem da dođe do toga da to suđenje treba biti preneseno na domaće pravosuđe. Ovdje nema niti jednog tužitelja niti ikoga tko bi bio u stanju takav jedan predmet i slučaj procesuirati, jer ovdje ne postoji znanje o tome što se događalo, u čemu je sve Jovica Stanišić, niti o njegovim vezama, jednostavno, ovdje bi to bio potpuno zatvoren slučaj', zaključila je ona.

Američki list Los Angeles Times u nedjelju je objavio da je Jovica Stanišić, načelnik srbijanske obavještajne službe u vrijeme Slobodana Miloševića, optužen pred Haaškim sudom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Hrvatskoj i BiH, bio 90-ih godina najvažniji čovjek američke obavještajne agencije CIA-e u Beogradu.

Stanišić je bio prvi čovjek srbijanske obavještajne službe od 1991. do listopada 1998., kada je smijenjen bez obrazloženja. Kad je 2003. ubijen premijer Zoran Đinđić, koji je poslao Miloševića u Haag, Stanišić je uhićen i pritvoren na tri mjeseca, a nakon toga, bez ikakva objašnjenja, poslan u Den Haag. Zadnjih pet godina provodi na relaciji Beograd-pritvorska jedinica ICTY-ja, a njegovo je suđenje prošle godine odgođeno zbog lošeg zdravstvenog stanja. Ako mu se stanje poboljša, suđenje bi se moglo nastaviti ove godine.