'Tri amigosa', Justin Trudeau, Barack Obama, Enrique Pene Nieto (Foto: AFP)
'Tri amigosa', Justin Trudeau, Barack Obama, Enrique Pene Nieto (Foto: AFP)

Čelnici SAD-a, Kanade i Meksika sastaju se u srijedu u kanadskoj Ottawi na takozvanom Summitu tri amigosa kako bi istaknuli važnost trgovine u trenutku rastućih dvojbi u svijetu o koristima globalizacije.


Te tri zemlje potpisnice su Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) za koji republikanski kandidat za američkog predsjednika tvrdi da je štetan za američke radnike i da će, ako dođe na vlast, pregovarati o njegovoj izmjeni ili iz njega izaći.

"Vidimo diljem svijeta mnoge primjere protekcionizma, zabrinutosti i izlazaka iz sporazuma o slobodnoj trgovini", kazao je uoči sastanka kanadski premijer Justin Trudeau.

"Put prema procvatu su bolja partnerstva", smatra Trudeau.

Dužnosnik američkog Nacionalnog savjeta za sigurnost Mark Feierstein očekuje da će čelnici puno vremena posvetiti trgovini i sve glasnijim kritikama na račun NAFTA-e. Earl Wayne, bivši Obamin veleposlanik u Meksiku, kaže da će čelnici morati ponuditi bolje objašnjenje za činjenicu da skoro 14 milijuna američkih radnih mjesta ovisi o trgovini s Kanadom i Meksikom.

Na sastanku Trudeaua, američkog predsjednika Baracka Obame i meksičkog predsjednika Enriquea Pene Nietoa dominirat će i teme vezane uz okoliš i čistu energiju.

Očekuje se, piše dpa, da će čelnici zemalja NAFTA-e objaviti "sveobuhvatno sjevernoameričko partnerstvo o klimi, čistoj energiji i okolišu", kako bi se do 2025. diljem Sjeverne Amerike 50 posto električne struje proizvodilo iz čiste energije.

Trio će također razgovarati i o Brexitu, kojim je na globalnom tržištu vlasničkih vrijednosnih papira izgubljeno više od dvije milijarde dolara i koji je zadao težak udarac Europskoj uniji. (Hina)