Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nismo došli po poduke iz demokracije'

Summit G20: ‘Grčka jest i ostaje u zoni eura’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici skupine G20 koja okuplja bogate i zemlje s gospodarstvima u naglom usponu počeli su u ponedjeljak navečer sastanak na vrhu u meksičkom Los Cabosu posvećen prijetnjama europske krize po svjetski gospodarski rast.

Sedmi po redu summit G20 počeo je brojnim bilateralnim susretima, poput onoga američkog i ruskog predsjednika Baracka Obame i Vladimira Putina tijekom kojeg su dvojica predsjednika pronašli ‘brojne dodirne točke’ u pristupu situaciji u Siriji, kako je to potvrdio ruski predsjednik Putin. Obojica predsjednika zajedno su pozvali, unatoč razlikama u pogledu na krizu u Siriji, na ‘trenutačno zaustavljanje nasilja’ ocjenjujući kako Sirijci trebaju moći izabrati svoju budućnost ‘na demokratski način’.

Zemlje skupine G20 ističu u prijedlogu svoje završne izjave kako ‘Grčka jest i ostaje u zoni eura’ no da ona ‘mora ispuniti preuzete obveze’ kako bi se popravila gospodarska i politička situacija, doznaje se pri francuskom predsjedništvu. Čelnici ovih zemalja ističu kako Grčka ‘treba ostati i ostat će’ u zoni eura, no da se treba držati preuzetih aranžmana.

G20 izrazio je tako svoje mišljenje nakon što je na nedjeljnjim parlamentarnim izborima u Grčkoj pobijedila konzervativna Nova demokracija, koja bi trebala formirati koalicijsku vladu u korist eura. Nakon više tjedana političke nesigurnosti Grčka i dalje ostaje u teškoj gospodarskoj situaciji i naći će se početkom srpnja bez dovoljno novca.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Grčku Magnitude 5,7 Dva snažna potresa pogodila Grčku: "Bilo je kao da se kuća vrti u krug" Slika nije dostupna Dogovorena pomoć Grčkoj Pomoć Grčkoj samo u krajnjoj nuždi

Barroso: Nismo došli na G20 po pouke iz demokracije

Europljani nisu došli na summit G20 u Los Cabos u Meksiku da bi dobivali pouke iz demokracije, rekao je novinarima predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. ‘Iskreno govoreći, nismo ovdje da bismo dobivali pouke iz demokracije ili o tome kako upravljati gospodarstvom’, rekao je Barroso podsjetivši usput da ‘sve zemlje G20 nisu demokratske’.

Europljani su izloženi pritisku partnera iz G20 koji okuplja bogate i zemlje s gospodarstvima u naglom usponu i optužuje ih se da ne čine dovoljno za rješavanje dužničke krize koja ih nagriza od prosinca 2009. Barroso, vidljivo ljutit zbog pitanja kanadskog novinara o vjerodostojnosti Europljana, istaknuo je da kriza nije potekla iz Europe, već iz Sjeverne Amerike. ‘Dobar dio našeg financijskog sektora je zaražen, mogu tako reći, devijantnom praksom nekih sektora financijskih tržišta’, istaknuo je.

No, napomenuo je, ‘mi ne prebacujemo odgovornost na naše partnere, mi poručujemo da moramo surađivati kada imamo problem’. Predsjednik EU-a Herman Van Rompuy istaknuo je pak na istoj tiskovnoj konferenciji da će G20 u završnoj izjavi ‘poduprijeti i potaknuti ‘napore Europe i eurozone za rješavanje krize. ‘Nismo samo mi odgovorni za sadašnje gospodarske probleme u svijetu’, dodao je. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene