Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Leteći radari, patrole na moru...

LJETOVALIŠTE 'PREKO NOĆI' POSTALO BUNKER: 12.000 policajaca na 13.000 sudionika summita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Teror nema vjere, nacije i nema vrijednosti. Terorizam je zločin protiv čovječnosti', priopćio je ured premijera.

Dežurni policajac svakih 50 metara, najnoviji modeli letećih radara AWACS-a i patrole na moru pokazuju da turske vlasti primjenjuju najveće mjere sigurnosti za summit G20 u ljetovalištu Antalyji, mjesec dana nakon dosad najsmrtonosnijih terorističkih napada u Ankari s više od 100 mrtvih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve snažniji pritisak na Putina 'Imamo timove koji stalno prate gdje treba napraviti dodatni pritisak' Slika nije dostupna Najavili nove sankcije Kritike Rusiji: 'Ovo predstavlja prijetnju svijetu'

Više od 12.000 turskih policajaca i žandara bdjet će danju i noću nad 13.000 sudionika summita, među kojima su ruski i američki predsjednici Vladimir Putin i Barack Obama, predstavnici međunarodnih organizacija, humanitarnih udruga, poslovnih ljudi i 2.500 novinara.

Duž tridesetak kilometara ceste od zračne luke do Beleka, gdje se održava summit, svakih 50 metara dežura jedan policajac. Samo osobe s akreditacijom mogu kročiti u "crvenu zonu" s 30 hotela namijenjenih za smještaj sudionika u kojima su prozori zamijenjeni blindiranim staklima.

Francuski stručnjak za protuterorizam: 'Naši najcrnji dani tek su pred nama'

U zoni je postavljeno više od 350 nadzornih kamera s ugrađenim sustavima za očitavanje registarskih vozila i za prepoznavanje lica. Sektor će stalno nadlijetati ultramoderni leteći radari, navodi turski tisak, a lovci F-16 biti u pripravnosti, spremni intervenirati bude li potrebno. Morem će patrolirati brodovi obalnih straža.

"Ako Bog da, ugostit ćemo summit s najmanje mogućih propusta", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turska policija temeljito je diljem zemlje 'pročešljala' krugove u kojima se kreću džihadisti nakon samoubilačkih napada 10. listopada u Ankari u kojima su ubijene 102 osobe, a odgovornost se pripisuje radikalnoj džihadističkoj skupini Islamskoj državi.

Dodatni poticaj iznimnim mjerama sigurnosti bit će zasigurno i teroristički napadi izvedeni u petak navečer u Parizu koje je Turska žestoko osudila rekavši da "to nisu samo napadi protiv francuskog naroda već i protiv čovječnosti, demokracije, sloboda i univerzalnih vrijednosti".

"Teror nema vjere, nacije i nema vrijednosti. Terorizam je zločin protiv čovječnosti", priopćio je ured premijera Ahmeta Davutoglua. "Turska usko surađuje s Francuskom i drugim savezničkim zemljama u borbi protiv terorizma... i odlučno će se protiv njega boriti".

Obama doputovao u Tursku na summit G20

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u nedjelju u Tursku na summit čelnika Skupine 20 najvećih svjetskih gospodarstava (G20), čije je održavanje zasjenjeno napadima u Parizu i zbog kojih će borba protiv militanata Islamske države doći na vrh dnevnog reda skupa.

Obama, koji je nazvao napade u francuskoj prijestolnici sramotnim pokušajem da se terorizira nedužno stanovništvo, suočen je s pitanjem na koji način bi Zapad trebao odgovoriti sada kada je postalo jasno da Islamska država predstavlja prijetnju koja daleko prelazi njezina militantna uporišta u Siriji i Iraku.

Washington očekuje da će Francuska odgovoriti preuzimanjem veće uloge u zračnim udarima protiv Islamske države, koje provodi koalicija na čelu sa SAD-om.

Međutim, Obama također želi nagovoriti druge europske i bliskoistočne države na određenije korake kako bi pokazali svoju vojnu predanost, rekao je jedan američki dužnosnik prije Obaminog odlaska na devetodnevni put u inozemstvo.

Sada treba pričekati i vidjeti hoće li SAD htjeti još veći angažman nakon što je već pojačao zračne udare i poslao mali broj vojnika za specijalne operacije u sjevernu Siriju kako bi savjetovali oporbene snage u borbi protiv Islamske države, piše Reuters.

Posebna deklaracija o napadima u Parizu

Dvodnevni summit G20 okupit će čelnike najvećih svjetskih gospodarstva na lokaciji samo 500 kilometara udaljenoj od Sirije, u kojoj je četiri i pol godine sukoba pretvorilo militante Islamske države u globalnu sigurnosnu prijetnju i izazvalo najveći migrantski val u Europi od Drugog svjetskog rata.

Šefovi država i vlada pripremaju i posebnu deklaraciju vezanu za napade u Parizu, kazalo je više izvora. Ta bi zajednička izjava trebala biti objavljena odvojeno od tradicionalnog zajedničkog završnog priopćenja G20 koje je obično posvećeno ekonomskim pitanjima. Obama bi se trebao sastati s turskim predsjednikom Tyyipom Erdoganom prije početka summita, a kasnije, na radnoj večeri sa svjetskim čelnicima, očekuje se rasprava o Siriji, od protuterorizma do izbjegličke krize. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene