Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje 13 ljudi izgubilo je život u požaru u zatvoru u sjevernom Hondurasu koji je izbio tijekom pobune zatvorenika, samo nekoliko tjedana nakon požara u jednom drugom zatvoru u kojem je poginulo više od 300 zatvorenika.


Zatvorenici su se pobunili u zatvoru u gradu San Pedro Sula, drugom po veličini gradu te zemlje poznatom po tekstilnoj proizvodnji i visokoj stopi nasilja među bandama.

Vezani članci Požar u Gotovčevoj ulici kod Kvatrića - 1 Gorjelo osam stanova i potkrovlje zgrade kod Kvatrića, vatrogasci uspjeli obuzdati vatrenu stihiju: "Požar se brzo širio..." Izgorjela zgrada u Sibiru - 1 Izgorjela zgrada sa sezonskim radnicima, pronađeno jedanaest tijela: "Nije bila predviđena da u njoj žive ljudi"

Požar je izbio tijekom pobune, pri čemu su dva zatvorenika izgorila, dok su ostalima odrubljene glave.

>> U sukobima zatvorenika u Meksiku najmanje 44 poginula

‘U sukobu suparničkih bandi radi kontrole određenih područja zatvora stradalo je 13 osoba’, rekao je čelnik lokalnog ureda tužitalja Marleni Banegas.

Honduras je pod sve većim pritiskom da poboljša svoj prenatrpani zatvorski sustav u kojem je smješteno 13.000 zatvorenika, a ima kapacitet za samo njih 7.000. Više od polovice zatvorenika nikada nije osuđeno pred sudom.

Prošlog mjeseca u požaru u zatvoru Comayagua, blizu glavnoga grada Tegucigalpa, stradalo je 360 zatvorenika. Vlasti su kazale da je vatra slučajno izbila kada je cigareta zapalila madrac. (Hina)