Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica muškaraca ubijena su u sukobu između prosvjednika i mirovnih snaga UN-a na Haitiju.


Do ubojstava vatrenim oružjem došlo je jučer za vrijeme sukoba između pripadnika mirovnih snaga UN-a i prosvjednika koji upravo njih smatraju krivima za izbijanje epidemije kolere. Prema priznanju mirovne misije UN-a na Haitiju (MINUSTAH) jedan od njezinih 'plavih kaciga' u samoobrani je ubio naoružanog prosvjednika u haićanskom gradu Cap Haitienu. Tijekom nereda ispred baze čileanskih vojnika iz sastava MINUSTAH ranjeno je šest mirovnjaka.

>> Broj zaraženih kolerom na Haitiju prešao 900

>> Kolera se širi: Zahvaćen glavni grad Haitija

Vezani članci Nestašica hrane, ilustracija Dramatično upozorenje UN-a: "Prijeti nam nestašica hrane, a ovo je bila pogreška broj jedan" Slika nije dostupna Pleme zauzelo jedini plinski terminal Jemena

Glasnogovornik UN-a rekao je kako su plave kacige pucale da rastjeraju prosvjednike koji su kamenjem gađali oklopna kola UN-a, a pogođeni prosvjednik nosio je oružje i pucao prema vojnicima. Drugi poginuli mladić pronađen je Hincheu gdje su također izbili sukobi prosvjednika i nepalskih mirovnjaka, ali još nije potvrđeno da se radi o žrtvi samoobrane vojnika UN-a.

Od početka epidemije kolere Haitijem kruže glasine da su bolest u zemlju donijeli upravo Nepalci, ali UN je više puta opovrgnuo informaciju nakon testiranja vojnika. Iz UN-a za nerede se okrivili političke agitatore koji potiču nerede uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji će se održavati 28.studenog. (Hina)