Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi prosvjednici htjeli zabavu

'Sukobi u Sjevernoj Irskoj izbili iz dosade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 80 policajaca ozlijeđeno je u sukobima s mladim prosvjednicima u jednom od najgorih valova uličnog nasilja u Sjevernoj Irskoj u posljednjem desetljeću, rekao je načelnik policije u Belfastu Matt Baggott.

'Prolazimo kroz teške trenutke', rekao je Baggott, dodavši kako su policijski djelatnici u ponedjeljak i utorak bili suočeni s 'pokušajem ubojstva'. Prosvjedi, koji su se iz Belfasta proširili na druge dijelove britanske provincije, povezani su s tradicionalnim paradama protestantskog Oranskog reda 12. srpnja.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Neprestane tenzije Krizni sastanak o Kosovu u Bruxellesu, Vučić poručio: "S Kurtijem nemam što razgovarati" Ines Begčević Brojke u porastu Slučaj iz Beograda otkrio alarmantne podatke o mentalnom zdravlju naše djece: Psihologinja otkriva kako razgovarati s adolescentima

Policija je objavila kako vjeruje da su pokretači uličnog nasilja odmetnuti pripadnici proirskih katoličkih skupina. Policija je u petak povukla neuobičajen potez i objavila snimke iz helikoptera na kojima se vide mladi ljudi kako zasipaju policiju raznim predmetima i Molotovljevim koktelima, prevrću policijska vozila i nasrću velikim drvenim palicama na policajce sa štitovima.

'Svjedoci smo nasilnih prosvjeda motiviranih dosadom koji su poprimili zlokobne razmjere', rekao je Baggott. Pozvao je roditelje 'adolescenata i nešto starijih mladih ljudi' da spriječe svoju djecu da nasilne nemire smatraju 'zabavom'. 'Prošle ste noći vidjeli nešto što nećete nigdje u svijetu', rekao je Baggott, govoreći o opsežnom zadatku policije da istodobno čuva sudionike parade od prosvjednika, ali i same prosvjednike.

Policija se morala brinuti o 'djeci koja su bila na ulici bez ikakva roditeljskog nadzora, paleći Molotovljeve koktele, i truditi se da nijedno od njih ne bude ozlijeđeno', rekao je Baggott. Dodao je kako će se provesti temeljita istraga o nasilju i da će se sudski goniti svi odgovorni za 'potpuno neprihvatljiv' niz događaja posljednja dva dana.

>> U Sjevernoj Irskoj eksplodirala bomba, meta policija

Nasilje je neizbježna popratna pojava ljetnih protestantskih parada, a ovo je pravo otkako je Belfast iz ruku Londona preuzeo kontrolu nad policijom i pravosuđem. Policija smatra da sjevernoirska protestantsko-katolička vlada mora bolje surađivati sa snagama sigurnosti u sprečavanju nereda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene