Ispred veleposlanstva SAD-a u Bejrutu Palestinci i njihovi pristalice prosvjeduju protiv odluke Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Sukobili su se sa snagama reda.

Galerija


Policija je suzavcem i vodenim topovima pokušala rastjerati prosvjednike nedaleko od američke ambasade. Demonstranti, od kojih su neki nosili palestinske zastave, palili su vatru na ulici i gađali snage sigurnosti koje su postavile barikade na glavnoj ulici koja vodi do veleposlanstva.

Vezani članci Slika nije dostupna Joe Biden i izraelski predsjednik Rivlin razgovarat će o Iranu Koronavirus u Izraelu, ilustracija Bili su rekorderi u cijepljenju pa ukinuli gotovo sve mjere, ali sada zbog indijskog soja vraćaju nošenje maski u zatvorenom

Zasad nema informacija o ozlijeđenima.

Trumpova objava u srijedu o priznanju Jeruzalema za prijestolnicu Izraela razbjesnila je arapski svijet, a zapadni američki saveznici zabrinuti su zbog eskalacije sukoba i mogućeg rata. 

S područja pod kontrolom Hamasa militanti su ispalili najmanje tri rakete prema izraelskim gradovima u petak dok je Izrael u subotu počeo nove zračne napade u Pojasu Gaze kao odgovor na raketu ispaljenu s tog područja.

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja pozvali su u subotu navečer Sjedinjene Američke Države da odustanu od odluke o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela jer će to povećati nasilje diljem regije.

Objava američkog predsjednika Donalada Trumpa predstavlja "opasno kršenje međunarodnog prava" i nije imala nikakav pravni učinak, priopćila je Arapska liga nakon sjednice na kojoj su u Kairu sudjelovale svi njezine članice.

Liga je najavila da će od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti rezoluciju o odbacivanju američke odluke.

Trumpova odluka izazvala je prosvjede i nasilje diljem regije u kojemu je dvoje ljudi poginulo, a preko 750 ih je ranjeno.

Status Jeruzalema jedna od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima. Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom. (N.C./Hina)