Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski sud odlučio je da će se nastaviti suđenje političaru Geertu Wildersu, optuženom za poticanje na mržnju i diskriminaciju muslimana, i time odbio njegov zahtjev da se slučaj odbaci.


Wildersa optužnica tereti za vrijeđanje muslimana usporedbom islama s nacizmom. Slučaj je izazvao veliku pozornost i to ne samo zbog Wildersovih kontroverznih izjava nego i zbog jačanja utjecaja njegove Slobodarske stranke, kojoj je na čelu i koja u parlamentu pruža potporu manjinskoj nizozemskoj vladi u ključnim pitanjima.

Vezani članci Slika nije dostupna Otvoren put manjinskoj vladi u Nizozemskoj Slika nije dostupna Muslimanski klerik poziva na odsijecanje glave Wildersu

>> Wilders: Zbog kritiziranja islama me se progoni

Wilders tvrdi da se tu radi o slobodi govora i prošli se mjesec izborio za pravo da podnese zahtjev za odbacivanjem slučaja.
Međutim, predsjedajući sudac Marcel van Oosten rekao je da će se suđenje nastaviti. On je odbacio većinu primjedbi Wildersovih odvjetnika koji su, među ostalim, izrazili nezadovoljstvo načinom na koje tužiteljstvo vodi slučaj, a doveli su u pitanje i nadležnost suda. (Hina)