Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje u slučaju CIA-ine otmice imama odgođeno do jeseni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Milanu, koji u odsutnosti sudi 26-orici američkih državljana, agenata CIA-e te skupini Talijana optuženih za otmicu bivšeg egipatskog imama, odgodio je proces do 26. listopada u očekivanju mišljenja Ustavnog suda.

Agencije javljaju da je odgoda prva pobjeda branitelja optuženih na tom povijesnom suđenju protiv agenata američke obavještajne agencije koja je na području Europe obavljala nedopuštene aktivnosti, kao što su uhićenja osumnjičenih za islamski terorizam i njihovo tajno prebacivanje u države koje prakticiraju mučenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Talijanski sudac traži suđenje Amerikancima u 'slučaju CIA' Slika nije dostupna Prodijeva vlada smijenila vrh tajnih službi

Sud u Milanu počeo je proces protiv ukupno 33 osobe, većinom američkih agenata CIA-e ali i pripadnika talijanskih tajnih služi (SISMI), među kojima je glavni optuženi general Nicolo Polari, bivši šef talijanske vojne obavještajne službe.

Sud ih tereti da su na ulicama Milana oteli bivšeg egipatskog imama Abua Omara, osumnjičenog za terorizam i prebacili ga u egipatski zatvor gdje je proveo četiri godine i bio mučen.

Talijanska vlada zatražila je da Ustavni sud odbaci optužnice tvrdeći da je sud u Milanu "prekršio državnu tajnu" jer su se suci u istrazi koristili telefonskim prisluškivanjem članova SISMI-ja.

Ustavni sud svoj će pravorijek izreći tek ujesen.

Optuženih 26 Amerikanaca napustilo je Italiju, a visoki američki dužnosnik kazao je da oni neće biti izručeni za suđenje čak ni ako to Rim zatraži.

Talijanska vlada još nije odgovorila na zahtjev tužiteljstva da traži njihovo izručenje.

Posebni izvjestitelj Vijeća Europe, švicarski senator Dick Marty, koji je izradio izvješće o tajnim aktivnostima CIA-e u Europi, ustvrdio je da su američki agenti rabote obavljali uz znanje europskih vlada, a aktualnu vladu Romana Prodija optužio je za opstrukciju sudskog procesa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene