Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjedočenjem Krunoslava Pratesa pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu 1983., u kojem je svjedok Prates potpuno promijenio iskaz dan tijekom suđenja na kraju kojeg je 2008. pred istom sudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora.


Prates je danas izjavio i kako je održavao kontakt s odvjetnikom optuženog Josipa Perkovića, Antom Nobilom.

Vezani članci Njemački vrhovni sud odbio žalbe (Foto: dnevnik.hr) Perković i Mustač stižu u siječnju na odsluženje kazne u Hrvatsku, no koliko će godina odležati? Slika nije dostupna DRAMATIČNI OBRAT SLUČAJA PERKOVIĆ Ključni svjedok: 'Nijemci su me prisilili da lažem'

Krunoslav Prates je svoje svjedočenje započeo opisivanjem susreta s Josipom Perkovićem početkom ljeta 1983. kada je, kako stoji u presudi iz 2008. u kojoj je Prates osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića, Prates Perkoviću predao ključ svoje garaže koju je Đureković povremeno koristio kao tiskaru i u kojoj je Đureković 28. srpnja 1983. i ubijen.

Prates: Priča o ključu izmišljotina tajnih službi

Prates je potom ustvrdio kako je čitava priča s ključem izmišljotina koja je potekla od jugoslavenskih tajnih službi.

"Bivši Perkovićev suradnik Branko Traživuk je nakon svog uhićenja u Hrvatskoj 1992. i razmjene zarobljenika, jednom beogradskom listu dao intervju u kojem je spomenuo kako mu je Perković ispričao da je od mene dobio ključ. No, i odmah nakon ubojstva Đurekovića istu je priču pustio i jedan hrvatski list iz Australije, Hrvatski tjednik, a kasnije i bivši jugoslavenski agent Božidar Spasić kao i Branko Vukušić u svojim knjigama", ispričao je Prates.

On je potom izjavio da je njemačkim prikrivenim istražiteljima, koji su nakon 2000. pokrenuli istragu o Đurekovićevu ubojstvu i došli do njega lažno se predstavljajući, dao isti iskaz kako bi "unio napetost" u priču. "Oni su željeli napetost i ja sam im dao napetost kako bi imali kriminalnu priču. No ispričao sam im i kako sam primijenio bravu na garaži i da se ključem nije moglo ništa učiniti" rekao je Prates opisajući svoje susrete s njemačkim istražiteljima, koji su stupili u kontakt s Pratesom uz objašnjenje kako su autori koji se zanimaju za život hrvatske emigracije.

Nakon toga je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster Pratesa još jednom upitao tvrdi li zaista kako cijela priča oko ključa nije istinita, Prates je potvrdio: "Čitava priča je izmišljotina".

Sudac Dauster je potom Pratesa još jednom upozorio da bi njegovo današnje svjedočenje, ako je lažno, moglo imati ozbiljnih posljedica na izdržavanje kazne.

"Gospodine Prates, podučio sam Vas da bi vaš današnji iskaz mogao imati utjecaja na vašu kaznu i to činim još jednom. Zbog lažne izjave bih Vas mogao još jednom uhititi i odsluženje kazne bi moglo proteći bez olakšavajućih okolnosti. To bio moglo utjecati na to da ne budete prijevremeno protjerani u Hrvatsku nakon izdržavanja kazne, nego se može dogoditi da ostanete do kraja života u zatvoru", rekao je Dauster i dao Pratesu i njegovom odvjetniku još jednom nekoliko minuta vremena da razmisle o današnjem iskazu.

Nakon pauze Prates je ostao pri svom iskazu kako je priča o ključu garaže, koja je ključni moment u presudi 2008., izmišljotina. Njegov odvjetnik Maximillian Zogelmann rekao je s tim u vezi da mu je "sudac tada rekao: ako ste to rekli istražiteljima i sada to mijenjate, nitko vam neće vjerovati".

Nakon toga je Pratesov odvjetnik, na iznenađenje sudskog vijeća, započeo s indirektnim okrivljavanjem sudskog vijeća na čelu s Manfredom Dausterom za pristranost zbog toga što je Dauster bio i u sudskom vijeću koje je osudilo Pratesa 2008. "Predsjednik sudskog vijeća je bio član vijeća koje je 2008. već osudilo Pratesa na doživotnu robiju", rekao je Zogelmamn nakon čega mu je oduzeta riječ.

Sudac začuđen iznenadnom promjenom iskaza, tužiteljstvo optužuje

Dauster je Pratesu, htijući ga podsjetiti, pročitao izvadak iz presude u kojoj Prates objasnio kako je Perkoviću predao ključeve garaže. Prema presudi, Perković je te ključeve proslijedio zasad nepoznatim počiniteljima koji su na kraju i ubili Đurekovića. Prates je nakon toga opet ponovio kako je to sve izmislio da bi "unio napetost" dajući iskaz istražiteljima koji su se njemu lažno predstavili kao izdavači.

"Pri svoj priči sam ostao jer samo mislio da Perković ionako nikad neće biti izveden pred sud, a da sam ja dokazao svoju nevinost time što sam promijenio bravu na garaži", rekao je Prates.

"Gospodine Prates jako nas začuđuje da ste upravo danas ovdje izašli s ovom tvrdnjom. Za to ste imali vremena sedam godina. Ni nakon izručenja Perkovića i Mustača se niste oglasili. Niste se oglasili ni u svom intervjuu Bavarskoj televiziji. I sada Vas pitamo zašto da Vam danas vjerujemo", rekao je Dauster.

"Nisam imao prilike iznijeti ovu priču nego sam skupljao dokaze. Čitavo vrijeme sam se pripremao da objasnim što nije točno u mojoj presudi", rekao je Prates.

Nakon toga je sudac Dauster tražio da Prates objasni detalje oko navodne promjene brave na garaži, nakon čega se svjedok upetljao u proturječnosti u iskazu. "Što dulje pričate to ste neuvjerljiviji, gospodine Prates", rekao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster.

Tužiteljstvo je Pratesu predbacilo da se želi izvući štiteći Josipa Perkovića.

"Vi ste ovdje pijun. Imat ćete velikih problema s izvršenjem Vaše kazne zbog ovih priča. Ne znam o kakvoj lojalnosti se ovdje radi da se dovodite u ovu situaciju u kojoj se kompromitirate na ovaj način", rekao je predstavnik državnog tužiteljstva Lianhardt Weiss.

"Ako optuženi budu optuženi oni će svoju kaznu izdržati u Hrvatskoj. Ili možda ne. Ali vi ćete do kraja svog života boraviti u Landsbergu. Opet ćete ispasti sitna riba", rekao je.

Dugogodišnji kontakt Pratesa s Nobilom

Tada je odvjetnik sutužiteljice Gizele Đureković, Markus Meissner, Pratesa upitao je li ikada koristio usluge odvjetnika Ante Nobila, što je Prates prvo zanijekao, da bi na ponovljeno pitanja suca priznao da je njegovog odvjetnika u procesu vođenim 2008. protiv njega, odvjetnika Rosebrocka, poslao sam Perković uz posredovanje Ante Nobila.

"Imao sam dugogodišnji kontakt s Antom Nobilom", rekao je Prates na pitanje odvjetnika Meissnera navodeći da mu je Nobilo pomagao u traženju dokaza i svjedoka kako bi nakon osude dokazao vlastitu nevinost.

Na pitanje odvjetnika Josipa Perkovića, Ante Nobila, o trajanju te suradnje, Prates je rekao da je prestala "uoči izručenja Perkovića" u siječnju ove godine.

Prije toga je na početku današnjeg svjedočenja odvjetnik Krunoslava Pratesa kazao da se kod zadnjeg svjedočenja 19. listopada Prates mnogih detalja nije sjećao, što mu je sudac Dauster i predbacio, i to zbog toga jer noć prije toga nije spavao kako treba. Nakon toga je došlo do potpunog obrata u današnjem Pratesovu iskazu o odnosu na iskaz dan na vlastitom suđenju.

Na početku današnjeg ročišta, iskaz su dali umirovljeni policijski inspektori Werner Wolff, Josef Gilgenreiner i Johannes Huber, koji su u vrijeme ubojstva obavljali dužnost u policijskoj postaji Wolfratshausen. Oni su podrobno opisivali stanje koje su kao prvi predstavnici policije pronašli na licu mjesta dan nakon ubojstva Stjepana Đurekovića, 29. srpnja 1983. nakon što ih je na lice mjesta pozvala stanarka zgrade koja se nalazila uz garažu koja je pripadala Krunoslavu Pratesu i koju je Stjepan Đureković povremeno koristio kao tiskaru.

"Slika ubijenog mi se zauvijek urezala u sjećanje", rekao je umirovljeni policajac Wolff. Umirovljeni policajci su svjedočili i o tomu kako su njemačke sigurnosne službe u to vrijeme donijele procjenu o "povećanoj opasnosti" po Đurekovićev život i da je u to vrijeme policija već čuvala njegov ured.

Prema izjavi Gilgenreinera policija je pojačano promatrala i garažu u kojoj se dogodilo ubojstvo.

Krunoslav Prates je 2008. pred istim sudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučeništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića koju odlužuje u zatvoru Landsberg am Lech. Pratesu se u presudi predbacivalo da je Perkoviću predao ključ garaže u kojoj su ubojice dočekale i usmrtile Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983.

Prates, kojega se smatra jednim od ključnih svjedoka u procesu, već je svjedočio na suđenju Perkoviću i Mustaču 18. i 19. listopada.

Suđenje se nastavlja poslijepodne. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju