Japanski kitolovci s broda Kaiko Maru i njihovi protivnici s broda za zaštitu mora, Robert Hunter, sudarili su se na otvorenom moru, južno od Novog Zelanda. Nakon sudara kitolovcu je oštećen propeler i bio je prisiljen pozvati pomoć.


U brod Kaiko Maru udario je brod Robert Hunter koji je plovio pod zastavom 'čuvara mora' što je kitolovca odmah ostavilo bez mogućnosti za daljnju plovidbu. Hunter je ostao oštećenog korita.

Vezani članci U sudaru sa šleperom kod Zaprešića poginuo vozač automobila - 6 Objavljeni detalji teške nesreće kod Zaprešića: Mladić automobilom prešao u suprotnu traku i udario u kamion Djevojčica na pučini Vjetar otpuhao jednogodišnju djevojčicu gotovo dva kilometra od plaže, pronašli je uplakanu na gumenom kolutu

Snimku su u javnost pustili 'čuvari mora'.

Nakon incidenta na moru Japan je prosvjednike protiv krivolova odmah nazvao teroristima, a oni za sudar krive kitolovce. 

Uzrok sudara nije poznat no sumnja se kako su ga 'čuvari mora' izazvali namjerno. Oni tvrde kako to nije istina, te kako je i njihov brod bio oštećen. 

Japan, u kojem je kitolov tradicija, ima sve više protivnika zbog takvog izlova kitova, od kojih su mnogi pripadnici ugroženih vrsta. 

Ipak  od 1987. godine i Japan se počeo prilagođavati velikom broju zemalja protivnica kitolova, kojima su na čelu Sjedinjene Države, Australija, i Novi Zeland, pa sada imaju zakon kako meso kitova mora biti prodano isključivo za hranu. 

Stručnjaci tvrde kako se Japan boji da zabrana kitolova može dovesti do zabrane izlova i ostale ribe koja je najbitniji izvor prehrane u toj zemlji.