Aleksej Navaljni (Foto: AFP)
Aleksej Navaljni (Foto: AFP)

Sud u Moskvi u utorak je odbio zahtjev oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog za ranije puštanje iz zatvora zbog zdravstvenih razloga, nakon što se iznenadno u pritvoru tijekom vikenda razbolio te je morao biti prevezen u bolnicu na liječenje.


Navaljni je prošlog tjedna počeo služiti kaznu od 30 dana zatvora dosuđenu zbog organiziranja nedopuštenih oporbenih prosvjeda. U nedjelju je hospitaliziran te iz bolnice otpušten u ponedjeljak. Rekao je da je možda otrovan, a na isto sumnjaju njegova odvjetnica i osobna liječnica.

Vezani članci Termoelektrana, Ilustracija (Foto: GEORGE FREY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) Požar u elektrani: Jedna osoba umrla, a 13 ozlijeđenih u požaru blizu Moskve, vatru gasilo 150 vatrogasaca Prosvjed protiv Putina u Moskvi (Foto: AFP) Ruska policija uhitila više od 150 pristaša Alekseja Navaljnog širom zemlje

Navaljnijeva odvjetnica Olga Mihajlova od suda je zatražila da ga zbog zdravstvenih razloga iz zatvora puste ranije, kazavši kako bi ćelija u kojoj ga drže mogla biti izvor misterioznog oboljenja.

Državni mediji ranije su izvijestili da je Navaljni dobio osip uzrokovan alergijskom reakcijom.

Liječnica Anastasija Vasiljeva se s time nije složila i u objavi na Facebooku je napisala da je bilo nepravilnosti u davanju dijagnoze. "Nikada nije bilo alergije", ustvrdila je.

"Nije bilo konzultacija s toksikologom. Nisu se proveli toksikološki testovi. Otrovni agens koji je uzrokovao otekline i osip nije poznat", poručila je Vasiljeva.

Navaljni je uhićen prošlog tjedna uoči planiranog prosvjeda i ostaje u pritvoru zbog organiziranja javnog okupljanja bez dozvole.

U subotu su se prosvjednici okupili ispred ureda gradonačelnika u Moskvi kako bi negodovali jer je nekolicini oporbenih kandidata poništena kandidatura na izborima za moskovsku gradsku skupštinu, a policija je na prosvjedu uhitila gotovo 1.400 ljudi u jednom od najvećih pokušaja ušutkavanja oporbe u posljednjih nekoliko godina.

Navaljni je 2013. godine je bio drugi na izborima za gradonačelnika. Opetovano je pritvaran zbog organiziranja okupljanja bez dopuštenja vlasti. (Hina)