Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen na 40 godina

Sud u Den Haagu uskoro odlučuje o žalbi Radovana Karadžića

Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP) Foto: Afp
Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu odlučit će 20. ožujka o žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je prvostupanjskom presudom 2016. osuđen na 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u BiH, objavljeno je u petak navečer.

"Žalbeno vijeće planira objaviti odluku o žalbi u slučaju Radovana Karadžića 30. ožujka", objavio je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, nasljednik Haaškog suda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije nakon odluke BiH: Vraćanje optužnice protiv Karadžića mali korak ka pravdi Slika nije dostupna 'Zahvalan sam mu' Dodik kao svjedok obrane na suđenju Karadžiću u Haagu

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

Haški tužitelji zatražili su u završnim riječima na kraju suđenja da se Karadžića za njegovu presudnu ulogu u zločinima proglasi krivim i osudi na kaznu doživotnog zatvora. Karadžić je za sebe tražio oslobađajuću presudu.

Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. srpnja 1995. godine. Uhićen je 21. srpnja 2008. u Srbiji gdje se godinama skrivao i radio pod imenom dr. Dragan Dabić.

ICTY-ju je izručen devet dana kasnije.

Suđenje je započelo 26. listopada 2009., a završne riječi održane su krajem rujna 2014. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene