Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dva svijeta različita

Što bi rekli u HŽ-u? Strojovođi skinuli s plaće tri kune zbog minute kašnjenja, nakon njegove smrti došlo je do preokreta

Vlak u Japanu
Vlak u Japanu Foto: Philip Fong
Sud u Japanu odlučio je posthumno vratiti 45 centi (3.40 kuna) strojovođi kojemu je taj iznos oduzet s plaće, nakon što je u lipnju 2020. godine uzrokovao jednominutno kašnjenje vlaka.

Okružni sud u Okayami naredio je u utorak kompaniji West Japan Railway da posthumno isplati strojovođu, kojem su u lipnju 2020. godine deducirali 45 centi s plaće, radi uzrokovanog kašnjenja vlaka. Strojovođa je pokušao tužiti svog poslodavca u ožujku 2021. godine, međutim tu je tužbu izgubio, kako prenosi portal Nextshark.

Strojovođa je u lipnju 2020. godine navodno čekao svoj vlak na krivoj platformi, što je uzrokovalo dvominutno kašnjenje na njegovoj ruti. West Japan Railway mu je zbog toga odlučila skinuti 85 jena (oko 66 centi) s plaće. Nakon što se u istragu uključio inspekcijski ured sindikata u Okayami, kompanija mu je odlučila s plaće skinuti 45 centi. Nakon neuspjele tužbe, vozač je preminuo ranije ove godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika sreća u nesreći Čak pet puta ga je udario vlak, a on čudom preživio: Strojovođe ga nisu vidjele

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 300 metara prije nadvožnjaka Tragedija u Vrpolju: U naletu vlaka jedna osoba poginula

Okružni sudac Hisanori Okuno dosudio je u utorak da strojovođa treba biti posthumno kompenziran, nakon što je zaključio da je vozač odmah primijetio svoju pogrešku i ispravio je. Okuno je rekao da, ako zaposlenik potroši dio svog radnog vremena na ispravljanje pogreške vezane uz nekakav zadatak, mora za to vrijeme biti adekvatno plaćen.

West Japan Railway je izjavila da planiraju izvršiti reviziju svoje politike, po kojoj bilo koja greška koja uzrokuje kašnjenje vlaka iziskuje dedukciju s plaće. Kompanija je napomenula da su mislili revidirati tu politiku i prije nego što se tužba desila i da "u potpunosti prihvaćaju presudu". 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene