Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za teroristički napad

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Jašarevića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud Bosne i Hercegovine objavio je kako je potvrdio optužnicu protiv Mevlida Jašarevića te Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića koji se terete za organiziranje terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu u listopadu 2011. godine.

Jašarević je prvoosumnjičeni po optužnici koja svu trojicu tereti da su kao članovi organizirane skupine radikalnih islamista-vehabija nasilnim putem željeli utjecati na politiku koju vode BiH te druge države s diplomatskim predstavništvima u toj zemlji. Jašarevića, Fojnicu i Ahmetspahića tereti se da su u tom cilju nabavili oružje i vojnu opremu uključujući i snajpersko naoružanje te zajednički organizirali napad na veleposlanstvo SAD.

Jašarević je na zgradu veleposlanstva ispalio više od stotinu metaka, a tom prilikom teže je ranjen policajac angažiran na vanjskom osiguranju veleposlanstva. Nakon podizanja optužnice Sud BiH zakazat će ročište na kojemu će se trojica optuženika izjasniti o krivnji. Ako se izjasne krivima sud će zakazati termin za izricanje presude, a ukoliko odbace krivnju uslijedit će rasprava s iznošenjem dokaza optužbe i obrane.

Pročitajte i ovo Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera

>> Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Jašarevića

Maksimalna zapriječena kazna za kazneno djelo terorizma u BiH je dvadeset godina zatvora. Protiv Jašarevića, koji je državljanin Srbije, zasebna optužnica podignuta je 24. travnja i u SAD koje ga terete za napad na američke službenike, uporabu smrtonosnog oružja te nanošenje materijalne štete američkoj imovini. Pravosudne vlasti SAD nisu naznačile kane li tražiti Jašarevićevo izručenje.

Tajnik Ministarstva pravosuđa BiH Jusuf Halilagić kazao je za lokalne medije kako u Sarajevo nije stigla nikakva službena obavijest iz SAD o podizanju optužnice protiv Jašarevića. Dodao je kako se po međunarodnom pravu jednoj osobi ne može suditi za isto kazneno djelo u dvjema državama. S obzirom da nema državljanstvo BiH Jašarević bi teorijski mogao biti izručen SAD-u, no o tome bi se odlučivalo tek ako takav zahtjev uopće stigne u BiH.

Jašarevićev odvjetnik Senad Dupovac kazao je "Nezavisnim novinama" kako ne vjeruje da će SAD uopće tražiti izručenje njegova branjenika te da ne vjeruje kako bi ono bilo odobreno ako bi i stiglo s obzirom da je kazeno djelo i sva šteta počinjena u BiH. "Osobno smatram da u SAD ne bi imao pošteno suđenje", izjavio je odvjetnik Dupovac. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene