Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud BiH odbacio zahtjev za zaštitu hrvatskih interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je objavio odluku kojom je odbacio zahtjev hrvatskih zastupnika u federalnom parlamentu za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa povezan s usvajanjem izmjena zakona o pripadnosti javnih prihoda.

"Ne postoji osnova za tvrdnju da se vitalni interes hrvatskog naroda oštećuje odredbom koja predviđa umanjenje stanovitih postotaka prihoda za financiranje funkcija Federacije BiH i županija", stoji u odluci Vijeća za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pri Ustavnom sudu Federacije BiH.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, koje su u federalnom parlamentu usvojene zahvaljujući glasovima bošnjačkih zastupnika, predviđeno je da se dio prihoda kojima su do sada raspolagale županije preusmjeri za isplatu naknada nezaposlenim razvojačenim braniteljima.

Zakon kojim su previđena takva izdvajanja ranije je usvojen također preglasavanjem hrvatskih zastupnika i unatoč upozorenjima ministra financija Federacije BiH Vjekoslava Bevande kako je on neprovediv jer ne postoji način da se osiguraju stabilni izvori prihoda za te namjene.

Zbog nepostojanja dovoljno prihoda na razini Federacije BiH, bošnjačka je strana nametnula rješenje po kojemu će se 3,5 posto prihoda na razini županije izdvajati za ove svrhe.

Hrvatska je strana smatrala kako se ovime zadire u temeljna ustavna prava dana županijama, pri čemu su na posebnom udaru one s hrvatskom većinom. Smatra se, naime, da su izdvajanja prije svega namijenjena razvojačenim bošnjačkim braniteljima, kojih ima znatno više u strukturi te populacije.

Predsjedatelj kluba hrvatskih zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Josip Perić bio je iznimno nezadovoljan pravorijekom kojega je izrekao Ustavni sud nazvavši tu odluku "lakrdijom".

"Ovo je sumrak demokracije i pravne države. Ova odluka jasna je poruka Hrvatima da svoja prava moraju tražiti na drugi način jer ih tijela vlasti BiH i Federacije BiH ne štite", kazao je Perić dodajući kako će Hrvati iz BiH sada zaštitu vjerojatno morati potražiti "izvan granica" države u kojoj žive.

Federalni Ustavni sud ranije ovog mjeseca odbacio je i prigovor hrvatskih zastupnika na zakon o RTV sustavu BiH koji su tražili pravo na osnutak radijskog i televizijskog programa na hrvatskom jeziku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene