Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud BiH odbacio optužnicu protiv Čovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud BiH proglasio se nenadležnim za optužnicu koja je teretila Dragana Čovića, predsjednika HDZ BH, za zloporabu službenog položaja i ovlasti te je odlučio odbaciti optužnicu koja je protiv njega podignuta još 2006. godine.

Na Sudu BiH bilo je zakazano iznošenje završnih riječi obrane i tužiteljstva po završetku dokaznoga postupka na obnovljenom suđenju Čoviću. Umjesto toga sud je donio odluku kako nije nadležan za proces koji je protiv Čovića pokrenut po odredbama Kaznenog zakona Federacije BiH. U obrazloženju stoji kako takva odluka podrazumijeva da se taj predmet eventualno može razmatrati pred nekim od nižih sudova u BiH.

Pročitajte i ovo Vlasta Pavić i Milan Bandić šteta 100.000 eura Bivša gradonačelnica Zagreba optužena da je izvukla novac iz tvrtke Putinova masera Vjekoslava Bach nagodila se s USKOK-om Nije jedina Poznata voditeljica sve priznala i nagodila se s USKOK-om: Pogledajte koju je kaznu dobila

Optužnica je teretila Dragana Čovića da je u vrijeme obnašanja dužnosti ministra financija Federacije BiH tvrtki Lijanovići iz Širokog Brijega omogućio stjecanje protupravne dobiti tako što joj je omogućio uvoz mesnih sirovina bez plaćanja posebnih carinskih pristojbi.

Ista optužnica prvobitno je obuhvaćala i petoricu braće Ivanković Lijanović. U prvostupanjskom postupku Dragan Čović je 2006. zbog ovog kaznenog djela osuđen na pet godina zatvora, dok su braća Ivanković Lijanović oslobođeni svih optužbi. Prizivno vijeće Suda BiH tada je tu presudu poništilo naloživši obnovu postupka, koji je u ponedjeljak i okončan odlukom o proglašenju suda nenadležnim za ovaj slučaj.

Za sada je nejasno hoće li eventualno pokretanje novog postupka ovisiti o Tužiteljstvu BiH, koje je prvobitno i optužilo Čovića i braću Lijanoviće, ili će to pak ovisiti o nekom od tužiteljstava na federalnoj odnosno županijskoj razini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene