Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Erupcija slabi

Stup dima islandskog vulkana pao na 3.000 metara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Erupcija islandskog vulkana ispod ledenjaka Eyjafjallajokulla, koja je izbila u srijedu, znatno je oslabjela, rekla je islandska geofizičarka.

'Sada je erupcija znatno slabija', kazala je Bryndis Brandsdottir, seizmologinja Odsjeka za geofiziku Islandskog sveučilišta. 'Količina pepela jako se smanjila' i stup dima nije viši od 3000 metara, odnosno bitno je niži nego u vrijeme najjače erupcije kad je dosezao šest do deset tisuća metara, dodala je.

Pročitajte i ovo Posljedice erupcije vulkana - 1 Lava se slijeva, gore kuće Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad'' Pukotine u tlu nakon vulkanske aktivnosti na Islandu Potraga na Islandu Išao pokrpati pukotinu nastalu nakon erupcije vulkana: Upao unutra i nestao

>> Kako su vulkani mijenjali povijest

Islandski se znanstvenici pripremaju za nadlijetanje kratera kako bi vidjeli je li počelo stvaranje lave, što bi značilo da se priroda erupcije mijenja i ulazi u manje eksplozivnu fazu. To bi zasigurno razveselilo desetke tisuća putnika zračnih tvrtaka diljem Europe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene