Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Studija u koju je bilo uključeno više od 95.000 djece pokazala je da ne postoji veza između cjepiva MPR (protiv ospica, zaušnjaka i rubeole) i autizma kod djece, rekli su znanstvenici, a objavio je u utorak britanski Guardian.


Ova studija posljednje je istraživanje koje proturječi nalazima diskreditiranog gastroeneterologa Andrew Wakefielda. Dr. Wakefield, koji je 1998. radio u londonskoj bolnici Royal Free, objavio je u stručnom časopisu britanske medicinske struke The Lancet studiju u kojoj je ustvrdio da je cijepljenje dvanaestoro djece cjepivom MPR kod njih uzrokovalo crijevnu reakciju koja je dovela do autizma. Britanski tisak nekritično je prenio tvrdnje iz te studije i uzrokovao histeričnu reakciju koja se proširila po cijelom svijetu.

Vezani članci Ilustracija Koja je razlika između dva cjepiva koja su stigla u Hrvatsku? Epidemiologinja otkriva kome je namijenjeno novih 247.000 doza Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

Nijedan znanstvenik nije uspio dobiti rezultate do kojih je dr. Wakefield svojom studijom došao, a kasnije se ispostavilo da je uzorke krvi djece za svoju studiju uzeo na brzinu od gostiju na rođendanskoj zabavi svojeg sina, plaćajući im po pet funti za uzorak. Nakon godina istraga, sudskih tužbi, polemika u tisku i optužbi, The Lancet je povukao nezapamćen potez povlačenja 12 godina starog članka (od čijeg autorstva je svih 13 suradnika dr. Wakefielda u međuvremenu odustalo i tražilo da se njihovo ime briše) kao "pogrešnog" i "lažnog".

Iskreno priznanje jedne majke: 'Zašto sam nekada bila protiv cijepljenja djece'

Vjerovanje da su cjepivo MPR i autizam povezani razlog je zbog kojeg mnogi roditelji još i danas ne cijepe svoju djecu. Velika studija objavljena u jednom od vodećih medicinskih časopisa u svijetu zaključila je da ne postoji ta povezanost što neće začuditi većinu znanstvenika koji već 17 godina uvjeravaju roditelje u sigurnost cjepiva otkako je objavljeno sada diskreditirano Wakefieldovo istraživanje.

Zbog straha roditelja i njihove odluke da ne cijepe djecu pojavila se epidemija ospica u više zemalja, a među njima i u Hrvatskoj.

Studija je objavljena u Jama-u (Journal of the American Medical Association). Cilj je bio utvrditi hoće li djeca koja imaju stariju braću ili sestre s autizmom i stoga su skupini s povećanim rizikom, imati veću vjerojatnost razvoja tog poremećaja nakon primanja cjepiva MPR. Nije utvrđena nikakva povezanost između cjepiva i autizma, čak ni kod djece s visokim rizikom.

Studija uključuje anonimne podatke 95.727 privatno osigurane djece diljem SAD-a od kojih dva posto ima starijeg brata ili sestru s poremećajem iz autističnog spektra.

Praćenje djece u toj studiji, koju su financirale institucije američke vlade, pokazalo je da je dijagnosticiran autizam kod njih 994 i to s većim udjelom (6,9 posto) u skupini visokog rizika gdje su djeca čija starija braća ili sestre imaju autizam nego među većinom (0,9 posto). Međutim, jesu li primili cjepivo MPR ili ne, nije imalo ulogu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju