Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Studentica medicine (23), žrtva brutalnog silovanja u autobusu u New Delhiju, umrla je od posljedica otkazivanja organa u singapurskoj bolnici. Silovanje je potaknulo nasilne i masovne prosvjede u Indiji.


"Sa žaljenjem objavljujemo da je pacijentica umrla u 4.45 ujutro, 29. prosinca. Uz nju su bili članovi njezine obitelji i predstavnici visokog indijskog povjerenstva", objavila je bolnica Mount Elizabeth u Singapuru.

Dvadesettrogodišnjica studentica, kojoj ime nije objavljeno, no neki su je mediji nazivali "Amanat", što na jeziku urdu znači "blago", bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju na liječenje je 26. prosinca bila prebačena u Singapur. Napad je izazvao masovne demonstracije u Indiji koje su prerasle u nasilne sukobe policije i prosvjednika.

Vezani članci Prva policijska postaja Zagreb Strava u zagrebačkoj policijskoj postaji, mladić počinio samoubojstvo: "Nije davao znakove da bi naudio..." Slika nije dostupna Policija poziva na mir u Delhiju


"Unatoč svim naporima osmero stručnjaka bolnice Elizabeth njezino se stanje pogoršalo zadnja dva dana. Otkazali su joj organi zbog teških ozljeda tijela i mozga", objavila je bolnica.

 

>> Djevojka pronađena mrtva nakon što ju je silovala banda

Većina silovanja i drugi seksualni zločini u Indiji ne prijavljuju se i rijetko su kažnjeni, ističu borci za ženska prava. Brutalnost napada u autobusu bila je okidač za masovne prosvjede i zahtjeve da se konačno nešto učini i promijeni praksa postupanja prema silovateljima, a indijske televizije opširno su pratile slučaj.

New Delhi, grad od 16 milijuna stanovnika, ima najvišu stopu seksualnih zločina među velikim indijskim gradovima s jednim silovanjem prijavljenim svakih 18 sati, prema policijskih podacima.


Komentatori strahuju da će smrt žrtve izazvati još silovitije prosvjede i nove sukobe s policijom.
Sociolozi ocjenjuju da su prosvjedi odraz dublje frustracije brojnih Indijaca nemarom i slabošću vlade u rješavanju društvenih i gospodarskih pitanja. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook