Malezijskom Boeingu se izgubio svaki trag 8. ožujka 2014. zapadno od Australije. Dio za kojeg se sumnja da mu pripada pronađen je nakon 16 mjeseci, 4000 kilometara od navodnog mjesta pada.


Istražitelji koji rade na ovom slučaju sigurni su kako ostaci zrakoplova pronađeni uz obalu otočića nedaleko Madagaskara pripadaju Boeingu 777.

Vezani članci Slika nije dostupna ZNAČAJNO OTKRIĆE Misterij nadomak rješenja? Slika nije dostupna DVIJE GODINE BEZ ODGOVORA Kakvi su izgledi da ikad saznamo istinu?

Još preostaje potvrditi radi li se o misteriozno nestalom letu MH370, što možda i nećemo dugo čekati, budući da je, prema Mreži za sigurnost avijacije, upravo MH370 jedini Boeing 777 koji se u ovom trenutku smatra nestalim.

Jedno od glavnih pitanja u rješavanju misterije nestalog MH370, nakon što je kod otoka Reunion u Indijskom oceanu pronađen dio krila zrakoplova je – jesu li ostaci mogli uopće stići do obale otoka koji je oko 4000 kilometara udaljen od područja na kojem se malezijskom avionu izgubio svaki trag?

Pojašnjenje je za Telegraph dao doktor oceanografije David Ferreira:

'Dio zrakoplova pronađen je daleko od mjesta gdje se pretpostavlja da je pao MH370. No, savršeno je moguće da su ga jake struje u Indijskom oceanu donijele od područja pretrage zapadno od Australije do Reuniona. Za 16 mjeseci, koliko je prošlo od pada, komad krila mogao je prijeći put od 3000 do 4000 kilometara.

U Indijskom oceanu su dvije glavne struje – jedna ide južno od pretpostavljene zone pada MH370 i njezin je smjer od zapada prema istoku. Druga struja nalazi se sjeverno od područja pretrage i kreće se od istoka na zapad. Ako je olupina pronađena kod Reuniona uistinu s MH370, onda je velika vjerojatnost da su je struje najprije nosile sjeverno od zone pada prije nego što ju je 'pokupila' jaka ekvatorska struja i odnijela na zapad.

RJEŠENJE MISTERIJA MH370 Pronađeno krilo dio je Boeinga 777, doplutao i kofer

Međutim, samo taj jedan dio olupine zrakoplova neće suziti područje potrage, budući da je kroz ovih 16 mjeseci mogao stići do Reuniona s bilo kojeg područja Indijskog oceana. Ipak, u kombinaciji s nekim drugim dokazima, istražiteljima bi mogla biti pokazatelj gdje mogu tražiti još dijelova zrakoplova.

MH370: ostatak zrakoplova bit će prebačen na analizu u Francusku

Ostatak zrakoplova otkriven na francuskom otoku La Reunion, koji bi mogao pripadati misteriozno nestalom Boeingu 777, bit će prebačen krajem tjedna u Francusku na analizu, kazali su u četvrtak francuski pravosudni izvori.

Taj komad dug 2 metra trebao bi u subotu stići u centar koji pripada francuskom ministarstvu obrane u blizini Toulousea kako bi tamo bio analiziran, kazao je izvor blizak istrazi.

Drugi izvor kazao je da je taj dio "istog tipa" kao i oni koji pripadaju Boeingu 777, ali da je potrebna daljnja istraga kako bi se utvrdilo je li on dio zrakoplova na letu MH370 Malaysian Airlinesa.

Zamjenik malezijskog ministra prometa izjavio je ranije u četvrtak da je "gotovo sigurno" da pronađeni komad izbačen na obalu La Reuniona na jugu Indijskog oceana pripada Boeingu 777 Malaysian Airlinesa koji je u ožujku 2014. nestao s 239 putnika i članova posade na letu MH370 iz Kuala Lumpura u Peking.

Od tada mu nema traga iako su poduzete intenzivne potrage u Indijskom ocenu i na zapadu Australije. Njegov nestanak je jedna od najvećih zagonetki u povijesti civilnog zrakoplovstva (Hina/N.C.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook