Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stručnjaci: Kosi toranj u Pisi neće se nagibati još najmanje 300 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nagibanje kosog tornja u Pisi uspješno je stabilizirano, pa u predstojećem razdoblju od najmanje 300 godina ne postoji opasnost od njegova ponovnog 'pomicanja', izjavio je inženjer koji je nadzirao obnovu jedne od najpoznatijih talijanskih turističkih atrakcija.

"Sva su naša očekivanja zadovoljena", rekao je za talijanski list Corriere della Sera profesor Michele Jamiolkowski, inženjer i geolog.

Pročitajte i ovo Demontaža vrha sjevernog tornja katedrale Izbliza i iz svih kuteva Naježit ćete se: Ministarstvo obrane objavilo svoju snimku povijesnog skidanja tornja zagrebačke katedrale Slika nije dostupna Čestitao svima Plenković nakon uspješne operacije uklanjanja vrha tornja s Katedrale: "Nakon obnove opet će zasjati u punom sjaju"

Jedinstveni toranj, čija je kosina oko četiri metra, u jednom se trenutku, prije dvadesetak godina počeo opasno nagibati, zbog čega su stručnjaci bili prisiljeni poduzeti odgovarajuće mjere kako bi spriječili njegovo uništenje. Godine 2001. završili su građevinski projekt kojim su ga 'podignuli' za oko 40 cm, na prvobitni nagib.

"Nakon obavljenih radova, sa sigurnošću mogu reći da će toranj ostati u ovome položaju najmanje još 300 godina", kazao je Jamiolkowski.

Toranj je za posjetitelje bio zatvoren gotovo 12 godina, od 1990. Od tada je, naime, počeo 'tonuti', i naginjati se za milimetar godišnje. Ponovno je za javnost otvoren 2001. nakon velikih rekonstrukcijskih radova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene