Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlak u oštar zavoj dojurio sa 220 na sat?

Španjolska: 78 mrtvih u najtežoj željezničkoj nesreći u zadnjih 40 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjeverozapadu Španjolske na samom ulazu u grad Santiago de Compostela iz tračnica je iskočio putnički vlak.

U željezničkoj nesreći koja se u srijedu navečer dogodila u španjolskome gradu Santiagu de Composteli od ukupno 247 osoba koliko ih je bilo u vlaku, poginulo je najmanje 78, dok je najmanje 131 osoba ozlijeđena, izvijestila je agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Vlak zgazio ženu u Kaštel Sućurcu - 2 Kaštel Sućurac FOTO Užasna nesreća u Dalmaciji: Pješakinja poginula u naletu vlaka na pružnom prijelazu Slika nije dostupna Čitaju knjige, spavaju... VIDEO Šokantne snimke nadzornih kamera otkrile što sve strojovođe rade

Broj mrtvih potvrdila je glasnogovornica Vrhovnog suda Galicije - u Španjolskoj sudovi imaju dužnost izvještavanja o smrtnim slučajevima. O broju ozlijeđenih izvijestio je ured središnje državne uprave u Galiciji.

>> Nesreća kod Unešića: Putnički vlak ispao iz tračnica

Na samom mjestu nesreće poginule su 73 osobe, dok ih je petero preminulo u bolnici, objavio je sud uz napomenu da podaci još nisu konačni.

Riječ je o najtežoj željezničkoj nesreći u Španjolskoj u posljednjih 40 godina zbog koje je u pokrajini Galiciji proglašena sedmodnevna, a u cijeloj Španjolskoj trodnevna žalost.

Uzroci tragedije službeno još nisu poznati, ali španjolske vlasti zasad isključuju mogućnost da je riječ o sabotaži ili terorizmu.

Lokalni su se mediji raspisali o navodnoj prevelikoj brzini kojom je vlak uletio u oštar zavoj. Spominju da je jurio barem dvostruko brže od dopuštenih 80 km/h, a El Mundo navodi brzinu od čak 220 km/h.

U kojem bi smjeru mogla ići istraga govori činjenica da policija jednog strojovođu smatra osumnjičenim, javio je Reuters.

Čula se glasna eksplozija

Do tragedije je došlo u 20:41 kada je nekoliko vagona iskočilo iz tračnica samo četiri kilometra od kolodvora u Santiagu. Prema svjedocima, u trenutku nesreće čula se glasna eksplozija. 'Zvučalo je kao grmljavina. Kao da je potres', rekao je novinarima svjedok koji je u trenutku nesreće bio u svojoj kući u blizini pruge.

'Bolje da vam ne kažem što sam vidio'

'Čula se zaglušujuća buka i odmah smo otrčali prema tračnicama. Pomogao sam u izvlačenju nekoliko ozlijeđenih i mrtvih iz vlaka. Ušao sam u jedan od vagona, ali bolje da vam ne kažem što sam ondje vidio', ispričao je za Reuters svjedok Ricardo Martinez.

Dio pruge na kojemu se dogodila nesreća pušten je u promet u prosincu 2011., a povezuje gradove Orense, Santiago de Compostelu i La Corunu. Vlak je vozio na liniji od Madrida do El Ferrola, a u njemu je bilo 218 putnika i četvero zaposlenika željezničke kompanije Renfe.

Istraga traje i još se ne znaju uzroci nesreće, rekao je glasnogovornik kompanije. 'Znat ćemo kolika je bila brzina nakon što analiziramo crne kutije iz vlaka', dodao je.

Direktor Renfea Julio Gomez-Pomar Rodriguez kaže da vlak 'nije imao nikakvih operativnih problema' te da je jučer ujutro prošao tehnički pregled.

Premijer Rajoy posjetio mjesto nesreće, papa Franjo poziva na molitvu za žrtve

Španjolski premijer Mariano Rajoy posjetio je u četvrtak ujutro mjesto nesreće. Španjolski kralj Juan Carlos i prijestolonasljednik Felipe prekinuli su zbog nesreće službene aktivnosti, objavila je kraljevska kuća.

Papa Franjo iz Rio de Janeira je uputio poziv na molitvu za žrtve i njihove obitelji. Nesreća se dogodila uoči svetkovine zaštitnika Galicije svetog Jakova, a lokalne su vlasti otkazale sve proslave. (T.Š./D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene