Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građani sve češće kradu oznake koje upozoravaju na mine i tako ugrožavaju mnoge živote.


Više od pola milijuna građana Bosne i Hercegovine ugroženo je od mina, a deminiranje ide prilično sporo, tako da bi ta zemlja od mina mogla biti očišćena tek 2024. godine, procjenjuju u Centru za uklanjanje mina (BH MAC). Samo od početka ove godine, na području BiH dogodile su se tri minske nesreće u kojima su tri osobe smrtno stradale, a tri ozlijeđene.

Vezani članci Zagrebačka policija traži muškarca s fotografije - 2 Prepoznajete li muškarca na fotografiji? Policija ga traži zbog dvije krađe iz siječnja i veljače U hrvatskim općinama kradu i mrtvi! - 1 Bizarne krađe iz općinskih blagajni: Milijuni se prebacuju na privatne račune, novac se iznosi u vrećama, a na kraju su za sve krivi - mrtvi!

Situaciju dodatno pogoršava i činjenica da građani sve češće kradu oznake koje upozoravaju na mine, što je, nažalost, evidentno i u Unsko-sanskoj županiji. 'Samo u 2013. godini mi smo ponovo postavili 200 znakova obilježavanja. Dio tih znakova je dotrajao uslijed vremenskih neprilika, a većinu su uklonile nepoznate osobe', izjavio je šef Regionalnog ureda BH MAC-a u Bihaću Aladin Bajraktarević.

'Zbog prodaje zemljišta vlasnici s određene sumnjive ili rizične površine uklone znakove da bi je lakše prodali. Imali smo i slučaj u Ljusini, gdje su znakovima za minska polja obilježili skladište kako inspekcijska tijela ne bi mogla izvršiti kontrolu tog prostora', navodi Bajraktarević.

Prema njegovim riječima, posljednji primjer je područje Šestanovca u Velikoj Kladuši, gdje je policija prijavila ulazak u sumnjive površine. 'Kada smo tamo došli, svi znakovi su bili uklonjeni, a samo dva sata nakon što smo postavili nove, i oni su ponovo otuđeni', istakao je Bajraktarević.

VELIKA AKCIJA POLICIJE: Uništeno 7 mina, jedna imala 700 kilograma eksploziva!

Prošle godine broj obnovljenih znakova bio je manji u odnosu na 2012. kada je ponovno postavljeno 360. Međutim, Bajraktarević naglašava da to nije trend, već da je svake godine situacija različita, nekad je oznaka manje, a nekad više.

Znakovi su uglavnom od metala, a nalaze se većinom u ruralnim područjima gdje je slaba frekvencija stanovništva. Oni otuđuju i prodaju kao staro željezo ili koriste za druge potrebe. Međutim, ima i drugih motiva. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook