Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Supruga stala u njegovu obranu

VIDEO: Strauss-Kahna priveli pred sud s rukama na leđima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn danas će se popodne pred sudom u New Yorku očitovati se o krivnji za seksualni napad, pokušaj silovanja i nezakonito zatočenje sobarice iz hotela Sofitela, objavila je policija.

Strauss-Kahn o optužnici se trebao očitovati u nedjelju, ali je ono odgođeno zbog medicinskih pregleda, rekao je njegov odvjetnik. 'Moj je klijent dobrovoljno pristao na forenzični pregled na zahtjev vlade', rekao je William Taylor. Dodao je da njegov klijent umoran, ali inače dobro. Na sudu namjerava reći da nije kriv, rekao je Taylor.

Policija je priopćila da je zatražila sudski nalog kako bi se pregledom potražili tragovi ogrebotina i opiranja silovanju na Strauss-Kahnovom tijelu. On je s lisičinama na rukama u međuvremenu iz policijske postaje u Harlemu prepraćen na kazneni sud na Manhattanu, gdje će vjerojatno biti pregledan i gdje će pričekati termin za pojavljivanje pred sudom (u 16,30 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

Sobarica iz hotela Sofitela koju je navodno pokušao silovati i službeno ga je prepoznala na policijskom prepoznavanju među pet kandidata. Policija je također priopćila da je prikupila DNK dokaze iz 3000 dolara za noć vrijednog apartmana u kojem se dogodio napad. Strauss-Kahn nema diplomatski imunitet i ako mu se dokaže krivnja mogao bi završiti u zatvoru na 15 do 20 godina.

>> Šef MMF-a uhićen zbog pokušaja silovanja sobarice

Njegova supruga, poznata francuska televizijska voditeljica Anne Sinclair, stala je u njegovu obranu.'Niti na jednu sekundu nisam povjerovala tim optužbama', rekla je. Vijesti o Strauss-Kahnovom uhićenju šokirala je Francusku i uzdrmala tamošnju političku scenu. Politički analitičari smatrali su da je on vjerojatno najozbiljniji protukandidat Nicolasu Sarkozyju na francuskim predsjedničkim izborima 2012. godine, što je imalo potvrdu i u ispitivanjima javnoga mnijenja.

'Vijest koju smo primili iz New Yorka bila je kao udar groma', rekla je predsjednica Socijalističke stranke Martine Aubry i pozvala na stranačko jedinstvo.Čelnica krajnje desnice Marine Le Pen izjavila je da su Strauss-Kahnove predsjedničke ambicije uništene. Predsjednica manje Demokršaćnske stranke Christine Boutin smatra da je Strauss-Kahnu namješteno. 'Ovo je vrlo vjerojatno klopka u koju se upecao. Radi se o političkoj bombi za domaću političku scenu', rekla je.

Iako su francuski birači poznati po toleriranju izvanbračnih izleta svojih političara, optužbe protiv Strauss-Kahna su nešto sasvim drugo i ako se dokažu vjerojatno će donijeti najdramatičniji pad neke visokopozicionirane osobe u međunarodnoj politici u posljednjih nekoliko desetljeća.

Strauss-Kahn formalno je optužen za seksualni napad, pokušaj silovanja i protuzakonito zatočenje 32-godišnje sobarice u hotelu Sofitelu na Times Squareu u subotu poslijepodne. Pošto ga je mlada žena prijavila policiji, vrlo brzo je napustio hotel i požurio prema zračnoj luci no deset minuta prije polijetanja, iz zrakoplova Air Francea na liniji za Pariz, izvela ga je i privela policija te ga odmah ispitala u policijskoj postaji na Manhattanu. Nakon toga je protiv njega podignuta optužnica.

'Niti na jednu sekundu nisam povjerovala tim optužbama', rekla je Strauss-Kahna supruga Sobarica je podnijela prijavu nakon što je uspjela pobjeći iz apartmana u kojemu se dogodio navodni napad, rekao je glasnogovornik newyorške policije, te dodao kako je Strauss-Kahn nakon incidenta u brzini napustio hotel, o čemu svjedoči mobitel koji je ondje ostavio.Strauss-Kahn na čelo MMF-a došao je u studenome 2007. Prije toga je bio član francuske Nacionalne skupštine i profesor ekonomije na pariškom Institutu za političke znanosti.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u nedjelju je priopćio da će u odsutnosti njegova čelnika Dominiquea Strauss-Kahna vodstvo te organizacije preuzeti njegov zamjenik John Lipsky. Glasnogovornik MMF-a William Murray je rekao da će se Lipsky sastati s članovima upravnog odbora MMF-a kako bi ih obavijestio o razvoju događaja nakon što je Strauss-Kahn uhićen pod optužbom za seksualni napad, pokušaj silovanja i nezakonito zatočenje sobarice u hotelu u New Yorku. Upravni odbor je glavno tijelo za nadgledanje dnevnih operacija MMF-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene