Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat njemačkih strojovođa počeo je danas u podne najveći štrajk u povijesti Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn) koji bi trebao trajati do subote ujutro.


Štrajk je počeo obustavom rada strojovođa u teretnom željezničkom prometu a trebao bi u noći sa srijede na četvrtak biti proširen i na putnički međugradski i lokalni promet.

Vezani članci Slika nije dostupna Američki vojni zrakoplov pao u Njemačkoj Slika nije dostupna Štrajk solidarnosti: Strojovođe stali na sat vremena u znak potpore radnicima TIBO

Očekuje se da će usprkos izvanrednim redovima vožnje, koje je uprava Njemačkih željeznica pripremila za taj štrajk, nastati kaos u željezničkom prometu u Njemačkoj jer je broj strojovođa koji zbog statusa državnih službenika ne štrajkaju premali da bi osigurao relativno normalan promet.

Uoči vikenda očekuje se i kaos u cestovnom prometu a iznajmljivači automobila bilježe rekordan broj rezervacija.

GDL je jučer pozvao na štrajk nakon što je Deutsche Bahn odbio strojovođama izići u susret s ispunjenjem zahtjeva za 30- postotnim povećanjem plaća i zasebnim tarifnim ugovorom. 

Prosječna neto plaća strojovođa iznosi 1500 eura.

"Takvo stanje mora prestati", rekao je šef GDL-a Manfred Schell koji je istodobno najavio mogućnost vremenski neograničenog štrajka od sljedećeg tjedna. 

Uprava Njemačkih željeznica poručila je da se neće dati ucjenjivati od "manjeg broja" zaposlenika.

Predstavnici političkog i gospodarskog života žestoko su kritizirali tvrdokorna stajališta sukobljenih strana.

"Ovaj štrajk predstavlja veliki teret za pozitivan razvoj njemačkog gospodarstva", rekao je glasnogovornik vlade Thomas Steg.

Prema procjenama Udruge njemačkih industrijalaca (BDI), štrajk bi mogao prouzrožiti štetu od 50 milijuna eura dnevno. 

Od štrajka najviše trpe velike njemačke luke poput Hamburga ali i industrija, posebice automobilska koja je ovisna o vremenski preciznoj isporuci dijelova.

Promet dodatno otežava štrajk željezničara u susjednoj Francuskoj.

>> Zbog štrajka kaos u prometu diljem Francuske

Tarifni sukob Deutsche Bahn i GDL traje od sredine godine i već je više puta bio popraćen štrajkovima.