Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Štrajk vlakovođa paralizirao Njemačku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cjelodnevni štrajk vlakovođa u lokalnom prometu paralizirao je željeznički promet diljem Njemačke te je uzrokovao i velike zastoje na njemačkim autocestama.

"Većina putnika koji na posao idu vlakom danas je krenula vlastitim automobilom i zbog toga na autocestama vlada kaos a situacija se tako brzo neće smiriti", rekao je glasnogovornik Njemačkog autokluba ADAC Klaus Reindl.

Pročitajte i ovo Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta"

Kaosu na cestama je pridonijela i činjenica da u šest saveznih pokrajina danas počinju jesenski praznici.

Prema procjeni Njemačkog instituta za istraživanje gospodarstva, Njemačke željeznice (Deutsche Bahn) bi današnji štrajk mogao stajati 7 milijuna eura dok bi se šteta za cjelokupno gospodarstvo mogla popeti i na 25 milijuna.

Regionalni željeznički promet radnim danom koristi oko pet milijuna putnika.

Sindikat njemačkih vlakovođa (GDL) koji od uprave Deutsche Bahna već mjesecima traži zaseban tarifni ugovor i povećanje plaća od 30 posto izrazio je zadovoljstvo učinkom današnjeg štrajka koji bi trebao trajati do ponoći.

"Uprava željeznice je danas potpuno obezglavljena. Štrajk je u cijelosti uspio", rekao je predsjednik GDL-a Manfred Schell.

Uprava Deutsche Bahn izrazila je ogorčenost time što je štrajk najavljen u trenutku kada su predstavnici poslodavca i sindikata jučer navečer ponovno sjeli za pregovarački stol.

"Pravilo je da se ne štrajka dok traju pregovori", rekao je jedan glasnogovornik Deutsche Bahn.

Predstavnci GDL-a i uprave željeznica trebali bi u ponedjeljak
nastaviti s pregovorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene