Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Japanu zabrinutost zbog nuklearne sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanske vlasti izrazile su zabrinutost zbog nuklearnih postrojenja, pitajući se treba li pojačati njihovu sigurnost nakon silovitog potresa koji je izazvao požar i manje radioaktivno curenje u jednoj od najvećih svjetskih centrala.

Dodatnu zabrinutost izazvala je vijest da se u nuklearnoj centrali Kashiwazaki-Kariwa prevrnulo oko stotinu bačvi s nuklearnim otpadom niske razine, pri čemu su s nekih otpali poklopci.

Pročitajte i ovo Blagi potres 1,2 po Richteru Slabi potres zatresao područje oko Bedekovčine: Neki su se našalili pa to povezali s Baby Lasagnom Potres kod Petrinje tlo ne miruje Potres kod Petrinje: "Grmljavina"

Epicentar potresa jačine 6,8 stupnjeva Richterove ljestvice bio je na nekoliko kilometara od centrale Kashiwazaki-Kariwa, čijih sedam reaktora ukupne jačine 8212 megavata strujom opskrbljuje Tokio.

Prema tvrtki Tokyo Electric Power koja je eksploatira, u toj se centrali strogo pridržavaju japanskih normi osiguranja od potresa.

Seizmički senzori povezani su sa sustavom uzbune koji automatski zaustavlja sustav u slučaju većeg potresa, kao što je bio slučaj i ovaj put.

No, zbog potresa je došlo do požara u transformatoru koji nije neposredno lokaliziran, ispuštajući dim iznad centrale.

Osim toga, Tepco je priznao kako je iz jednog od reaktora iscurilo malo radioaktivne vode.

'Priznajem da se pokazala izvjesna neučinkovitost pri mjerama gašenja', ispričao se predsjednik Tepca Tsunehisa Katsumata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene