Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski premijer Naoto Kan zapovijedio je zaustavljanje rada nuklearne centrale Hamaoke u području velike seizmičke opasnosti u središnjem dijelu japanskog otočja.


'Naredio sam da Chubu Electric Power zaustavi rad svih reaktora nuklearne centrale Hamaoke', izjavio je Kan na konferenciji za tisak. 'Ta je odluka donesena zbog sigurnosti stanovnika', istaknuo je on. 'Također smo uzeli u obzir veliki utjecaj koji bi teška nesreća u centrali Hamaoki mogla imati na japansko društvo u cjelini', dodao je on.

Centrala Hamaoka smještena je na manje od 200 km jugozapadno od Tokija i na stotinjak kilometara od metropole Nagoye, u srcu industrijskog područja. Konkretno, tom se odlukom zatvaraju reaktori 4 i 5 i ne uključuje reaktor 3, trenutno zaustavljen zbog kontrole. Jedinice 1 i 2 te centrale s pet reaktora već su definitivno zaustavljene. 'Kompetentne vlasti, među kojima ministarstvo znanosti, procijenile su na 87 posto izglede od potresa jačine 8 koji bi pogodio regiju tijekom sljedećih 30 godina', istaknuo je japanski premijer.

'Potrebno je provesti mjere srednjeg i dugog trajanja, posebice izgradnju zaštitnih zidova prema moru koji bi mogli odoljeti' divovskom tsunamiju, rekao je Kan. Japanski borci protiv nuklearne energije ističu odavno da je zbog seizmičke nestabilnosti tog područja centrala Hamaoka najopasnija u zemlji. (Hina)

Vezani članci Ilustracija Izloženi ste stresu, strah vas je rata ili ste u brizi od novog potresa? Ove udruge i organizacije vam mogu pomoći Potres, ilustracija Snažan potres pogodio Tajvan: ''Možda je povezan s aktivnostima na rasjedu''
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju