Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potresi prijete novom katastrofom

Strah od nove havarije: Japan zaustavlja rad u nuklearki pored Tokija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer Naoto Kan zapovijedio je zaustavljanje rada nuklearne centrale Hamaoke u području velike seizmičke opasnosti u središnjem dijelu japanskog otočja.

'Naredio sam da Chubu Electric Power zaustavi rad svih reaktora nuklearne centrale Hamaoke', izjavio je Kan na konferenciji za tisak. 'Ta je odluka donesena zbog sigurnosti stanovnika', istaknuo je on. 'Također smo uzeli u obzir veliki utjecaj koji bi teška nesreća u centrali Hamaoki mogla imati na japansko društvo u cjelini', dodao je on.

Centrala Hamaoka smještena je na manje od 200 km jugozapadno od Tokija i na stotinjak kilometara od metropole Nagoye, u srcu industrijskog područja. Konkretno, tom se odlukom zatvaraju reaktori 4 i 5 i ne uključuje reaktor 3, trenutno zaustavljen zbog kontrole. Jedinice 1 i 2 te centrale s pet reaktora već su definitivno zaustavljene. 'Kompetentne vlasti, među kojima ministarstvo znanosti, procijenile su na 87 posto izglede od potresa jačine 8 koji bi pogodio regiju tijekom sljedećih 30 godina', istaknuo je japanski premijer.

'Potrebno je provesti mjere srednjeg i dugog trajanja, posebice izgradnju zaštitnih zidova prema moru koji bi mogli odoljeti' divovskom tsunamiju, rekao je Kan. Japanski borci protiv nuklearne energije ističu odavno da je zbog seizmičke nestabilnosti tog područja centrala Hamaoka najopasnija u zemlji. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani uznemireni Potres u susjedstvu: "Čulo se kao eksplozija i kuća se pomaknula lijevo-desno" Požar u Rusiji: Jesu li odgovorni ukrajinski dronovi? Jugozapad zemlje Rusku regiju napali dronovima, buknuo požar u velikoj termoelektrani

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene