Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predizborni stožeri senatora Hillary Clinton i Baracka Obame, dvoje favorita za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, u srijedu su ušli u prvi otvoreniji okršaj potaknuti kritikama hollywoodskog mogula Davida Geffena na račun Hillary i njezinog supruga Bill Clintona u The New York Timesu.


Geffen, suvlasnik filmskog studija DreamWorks, zajedno sa Stevenom Spielbergom i Jeffreyjeom Katzenbergom, jučer je na Beverly Hillsu bio domaćin prijema na kojem su brojne hollywodske zvijezde prikupile 1.3 milijuna dolara za kampanju senatora iz Illinoisa Baracka Obame.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama prekinuo kampanju kako bi posjetio baku Slika nije dostupna Hillary Clinton službeno prekinula kampanju i snažno podržala Obamu

Dan nakon toga, kolumnistica Maureen Dowd u The New York Timesu je prenijela ocjenu Geffena kako je Hillary Clinton "nevjerojatno polarizirajuća figura" koja ne može ujediniti Ameriku dok je "Obama inspirativan i ne pripada ni kraljevskoj obitelji Bush, ni kraljevskoj obitelji Clinton".

Geffen je aludirao na izmjenjivanje članova tih dviju obitelji u
Bijeloj kući od 1990. godine, koje bi se s eventualnom pobjedom Hillary Clinton na izborima iduće godine, nastavilo do 2012. godine ili još dalje.

"Još od Vijetnamskog rata nije bilo tolikog razočaranja s ponašanjem Amerike diljem svijeta, i ja ne mislim da još jedna nevjerojatno polarizirajuća figura, bez obzira na to koliko je ona pametna i ambiciozna, a Bog zna da nitko nije ambiciozniji od Hillary Clinton, može ujediniti zemlju", rekao je Geffen prema pisanju NY Timesa.

Za bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, čiji je nekada bio veliki donator, Geffen je rekao kako je "lakouman čovjek" koji je svojim neprijateljima dao mnogo materijala da mu naškode i uznemire zemlju.

Glasnogovornik senatorice Clinton, Howard Wolfson rekao je kako u kampanji nema mjesta osobnim uvredama i pozvao Obamu da demantira Geffena.

"Ako je senator Obama uistinu iskren u svojim tvrdnjama da želi promijeniti ton naše politike, on bi trebao odmah osuditi te izjave, odstraniti Geffena iz svoje kampanje i vratiti njegov novac", poručio je Wolfson.

Obamin glasnogovornik Robert Gibbs uzvratio je priopćenjem u kojem navodi kako "ne žele ulaziti u razmirice između Clintonovih i nekoga tko je nekada bio njihov najveći pristaša".

"Ironično je da Clintonovi nisu imali problema s Davidom Geffenom kada im je prikupio 18 milijuna dolara i kada je na njihov poziv spavao u krevetu Abrahama Lincolna (u Bijeloj kući)", dodao je Gibbs.

On je proširio kritiku i na račun toga što je Hillary Clinton
prihvatila potporu državnog senatora iz Južne Karoline Roberta Forda, koji je izjavio kako bi "nominiranje Obame unazadilo Demokratsku stranku jer je on crnac".

Fordova je izjava izazvala brojne kritike i on ju je kasnije povukao i ispričao se, a Clinton je kazala kako cijeni njegovu ispriku.

"Nije mi jasno zašto bih se ja ispričao za nečije tuđe ocjene", rekao je Obama prema navodima njegovog tajnika Dana Pfeiffera. "Opetovano sam govorio kako imam najveće poštovanje za senatoricu Clinton i smatram je saveznicom u Senatu i tako ću nastaviti tijekom ove kampanje", kazao je Obama novinarima.

Geffen je, prema NYT, među ostalim prigovorio Hillary Clinton zbog toga što uporno odbija priznati kako je njezino glasovanje u prilog rata u Iraku 2002. bilo pogrešno. Ocijenio je i kako će "kandidat koji osvoji nominaciju Demokratske stranke biti i konačni pobjednik izbora, zbog čega su i ulozi tako veliki".

Hillary Clinton u srijedu je pokrenula akciju "Jedan tjedan, jedan milijun" s ciljem prikupljanja milijuna dolara za kampanju, u kojoj apel za donacije upućuje njezin suprug, bivši predsjednik Bill Clinton.