Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stotine tisuća u Rimu prosvjeduju protiv istospolnih zajednica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više stotina tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu u Rimu protiv istospolnih zajednica i spolnog obrazovanja u školama dok vlada želi brzo progurati prijedlog o civilnom partnerstvu.

Premda talijanska policija nikada ne objavljuje brojčane podatke o prosvjedima, organizatori su izjavili da se okupilo oko milijun ljudi. Mnoštvo mladih, starijih i roditelja s djecom preplavilo je trg na koji može stati 300.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

Noseći transparente na kojima je pisalo "Obitelj spašava svijet" i "Zaštitimo našu djecu", prosvjednici su unatoč kiši ispunili golemi trg ispred Bazilike sv. Ivana Lateranskog, izvijestio je AFP.

"U školi koju pohađaju moja djeca, govori se o obitelji koju čine dva oca i dvije majke, ne pitajući dopuštenje roditelja", pobunio se Giuseppe Ripa, 41-godišnji liječnik. "To je opasno i loše", rekao je.

Italija je zadnja velika zemlja Zapadne Europe koja ne priznaje nikakav zakonski status istospolnim parovima, ali je vlada lijevog centra Mattea Renzija podnijela nacrt zakona o civilnom partnerstvu s ciljem da ga konačno progura do kraja godine.

Devet mjeseci kasnije - sklopljeno 70 zajednica, a jedno je životno partnerstvo završilo razvodom

Tekst trenutačno proučava povjerenstvo Senata, gdje ga usporavaju tisuće amandmana koje je većinom podnijela stranka desnog centra Angelina Alfana, ministra unutarnjih poslova, koja je i pozvala na prosvjede.

Renzijevi partneri desnog centra skloni su uvođenju civilnog partnerstva, ali odbacuju dvije bitne odrednice njegova prijedloga: mogućnost primanja partnerove mirovine i posvojenje partnerove djece.

Oko 75 posto Talijana podupire zakonski status za istospolne parove. Po anketi koju je La Stampa objavila u svibnju, 51 posto ispitanika podupire brak osoba istoga spola. (hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene