Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Libanon

Stotine tisuća okupile se u znak sjećanja na Haririja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina tisuća Libanonaca okupilo se u središtu Bejruta u znak sjećanja na ubojstvo bivšega premijera države Rafika Haririja prije četiri godine.

Okupljanje, koje je uslijedilo dva tjedna prije početka sudskog procesa na međunarodnom sudu u Haagu, a cilj mu je suditi osumnjičenima za ubojstvo, pretvorilo se u lobiranje za ključne parlamentarne izbore koji će se održati za nešto više od tri mjeseca. Organizirano uz snažne mjere zaštite, uz prisutnost vojske i pripadnika snaga sigurnosti, okupljanje je, smatraju promatrači, svojevrsna potpora antisirijskoj parlamentarnoj većini. U parlamentu je u manjini broj zastupnika šijitskog Hezbolaha koji podupiru Damask i Teheran.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kaotično u Libanonu Raste broj žrtava bejrutske eksplozije, još jedna članica vlade podnijela ostavku Slika nije dostupna Strašne posljedice Razorna eksplozija u Bejrutu stvorila krater dubok 43 metra, bez krova nad glavom ostalo 300.000 ljudi

>> UN utemeljio međunarodni sud za slučaj Hariri

'Broj okupljenih pokazatelj je rezultata predstojećih izbora', rekao je za lokalnu televiziju Mustafa Aluš, predstavnik većine u parlamentu. Novinari prenose kako se na ulicama Bejruta, na potezu prema Trgu mučenika okupilo više stotina ljudi koji su isticali libanonske zastave i zastave stranaka koje su nastale nakon parlamentarnih izbora organiziranih nekoliko mjeseci poslije Haririjeve smrti.

>> Libanon osniva sud za ubojstvo Haririja

Agencije prenose da je iz raznih dijelova zemlje doputovalo nekoliko stotina mini autobusa i automobila s Haririjevim pristalicama koji su isticali fotografije kandidata za predstojeće izbore očekujući da se skupu obrati sin ubijenoga premijera Haririja, Saad. Posebni sud za Libanon, koji će s radom početi 1. ožujka u Haagu, u četvrtak je dobio potporu i američkoga predsjednika Baracka Obame. On je istaknuo kako 'odgovorni za taj strašni zločin i osobe koje su ga počinile moraju biti izručene pravdi'. Premijer Hariri usprotivio se hegemoniji Damaska u Libanonu, zbog čega je ubijen 14. veljače 2005. s još 22. svojih istomišljenika u napadu kombijem-bombom u samome središtu Bejruta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene