Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosječne temperature na Tibetanskoj visoravni, na kojoj se nalaze ledenjaci koji vodom opskrbljuju stotine milijuna ljudi u Aziji, najviše su u posljednjih 2000 godina, pokazala je najnovija studija Kineske akademije znanosti, prenose kineski mediji.


Temperatura i vlažnost na Tibetanskoj visoravni nastavit će rasti, što će izazvati povlačenje ledenjaka i širenje pustinja, navodi akademijin Institut za istraživanje Tibetanske visoravni.

Vezani članci Renato Petek Renato Petek: 60 tisuća Zagrepčana još nemaju priključak na gradski vodovod, a plaćaju jednaki prirez Sisak Direktor Sisačkog vodovoda: "Svi korisnici imaju čistu, zdravu i pitku vodu"

"U posljednjih 50 godina, stopa porasta temperature na visoravni bila je dvostruko viša od globalnog prosjeka", navodi Institut.

More će se podići za 1,2 metra

Povlačenje tibetanskih ledenjaka moglo bi poremetiti opskrbu vodom nekolicine glavnih azijskih rijeka koje izviru na visoravni, među kojima su kineske rijeke Jangce i Huang He, indijska Brahmaputra, te rijeke Mekong i Salween koje teku prema jugoistočnoj Aziji.

U svibnju su kineski znanstvenici objavili da su se tibetanski ledenjaci u posljednjih 30 godina smanjili za oko 15 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook