Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libijski su zdravstveni stručnjaci na ponovnom suđenju palestinskom liječniku i pet bugarskih medicinskih sestara ponovili svoj zaključak da je 426 djece u libijskoj Benghazi bolnici namjerno zaraženo HIV virusom.


Libijske su vlasti za zločin još 1999. godine osumnjičili upravo palestinskog doktora i bugarske medicinske sestre, a sud ih je proglasio krivima i osudio na smrtnu kaznu strijeljanjem.

Vezani članci Doktorica Davorka Lukas iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević (Foto: Dnevnik.hr) Liječnica pojašnjava: Zašto je podvig britanskih znanstvenika važan za liječenje bolesti od koje godišnje umire milijun ljudi Slika nije dostupna Povijesni uspjeh: Bio je na rubu smrti, a onda su pokušali s novom terapijom koja je "izbrisala" virus HIV-a!

No, optužena šestorka tvrdila je da je do masovne zaraze došlo zbog loših higijenskih uvjeta te se virus, vjerojatno putem transfuzije, proširio među djecom.

Vrhovni je sud u prosincu prošle godine ukinuo prvostupanjsku smrtnu presudu i odredio novo suđenje.

No, pet libijskih HIV stručnjaka i dalje stoji iza dokumenta napisanog 2003. godine, u kojem se na 61 stranici iznosi mišljenje kako je do zaraze nedvojbeno došlo namjerno.

Isti je dokument korišten kao ključni dokaz tužiteljstva i na prvom suđenju. 

- Ovaj je izvještaj realan, mi smo u njemu na temelju svih dostupnih informacija i razgovora sa zaposlenicima i odgovornima donijeli ono što smatramo jedinim iskrenim i objektivnim zaključkom, rekao je Othman Shabani, jedan od pet autora.

Smrtnu presudu na prvom suđenju optuženi su zdravstveni radnici "zaradili" na temelju priznanja zločina. No, liječnik 
Ashraf Alhajouj i sestre Snezhana Dimitrova, Nasya Nenova, Valentina Siropolu, Christiana Valcheva i Valia Cherveniashka kasnije su tvrdili da su istražitelji priznanje iz njih izvukli mučenjem i batinama.

Sada tvrde da nisu krivi. Suđenje se nastavlja krajem kolovoza.