Stotine aktivista, uključujući kandidate za demokratsku predsjedničku nominaciju, okupile su se u utorak pred američkim Vrhovnim sudom kako bi prosvjedovale protiv ograničenja prava na abortus u osam saveznih država koje drže republikanci.

Galerija


Ti će se restriktivni zakoni zasigurno suočiti s pravnim izazovima koje će, nadaju se konzervativci, rezultirati time da najviši sud u zemlju ukine odluku Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je zajamčeno pravo žena na prekid trudnoće.

Vezani članci Migrantski kampovi na meksičko-američkoj granici (Foto: DPA/PIXSELL) - 13 Trumpova administracija opet smanjuje broj izbjeglica kojima dopušta ulazak u SAD Kabul, policija (Foto: SHAH MARAI / AFP) Napadnuta američka ambasada u Kabulu na 18. godišnjicu terorističkih napada na SAD

"Nećemo im dopustiti da našu zemlju vrate unatrag", rekla je senatorica Amy Klobuchar, jedna od kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Radi se o jednom od brojnih prosvjeda u američkim gradovima koje su sazvale udruge za zaštitu građanskih sloboda.

Demonstracije su odgovor na zakone koje su nedavno donijeli parlamenti saveznih država u kojima su na vlasti republikanci i koji uvode ograničenja pobačaja u odnosu na praksu koja u SAD-u traje desetljećima.

Alabama je donijela zakon kojim se zabranjuje pobačaj, uključujući i u slučajevima silovanja i incesta, osim ako nije ugrožen život žene, dok su druge države, poput Ohia i Georgije zabranile abortus nakon što liječnik otkrije otkucaje srca, što se može dogoditi i prije nego što žena uopće sazna da je trudna.

Prosvjednici su pred Vrhovnim sudom nosili transparente na kojima piše "Nećete nas kažnjavati" i "Zaštitite siguran, zakonit abortus".

"Ova je nacija nastala na leđima i izrasla u maternicama žena. O našim se pravima ne može raspravljati", rekla je kongresnica Ayanna Pressley.

Podržavatelji zabrane pobačaja, konzervativci i kršćanske udruge, smatraju da pravo na život nerođenog djeteta nadilazi sva druga prava.

Nakon što je predsjednik Donald Trump imenovao nove suce, Vrhovni sud sada ima pet konzervativnih i četiri liberalna člana.

Ograničenja pobačaja uvedena su ove godine u 16 država, a četvero guvernera već je potvrdilo zakone o zabrani pobačaja ako se mogu detektirati otkucaji srca kod embrija.

Alabama ide još dalje i zabranjuje pobačaj u bilo kojem slučaju. Osobe koji obavljaju pobačaj kazneno će odgovarati, zatvorskom kaznom od 10 do 99 godina zatvora, dok žena koja obavlja pobačaj neće biti kazneno odgovorna.

Zastupnici protiv pobačaja znaju da će zakoni koji se donose sigurno biti osporavani, a sudovi su ove godine već blokirali restriktivni zakon iz Kentuckyja i još jedan zakon iz Iowe donesen prošle godine. (Hina)

Jedan od glavnih glumaca "Igre prijestolja" kritičarima serije poslao je kratku i jasnu poruku