Kubanci sa slikama poginulih na Letu 455 (Getty Images)
Kubanci sa slikama poginulih na Letu 455 (Getty Images)

Niti nakon 40 godina nije otkriveno tko stoji iza postavljene bombe koja je 6. listopada 1976. raznijela kubanski zrakoplov u kojem su se nalazile 73 osobe. Bio je to najgori teroristički čin na zapadnoj hemisferi prije 9/11.


Zrakoplov na Letu 455 sa 73 putnika i članova posade poletio je iz Bridgetowna na Barbadosu prema Jamajci. Kada je dosegao visinu od 5.500 metara, eksplodirala je bomba koja se nalazila ispod praznog sjedala. Avion je počeo usporavati i opasno se nagnuo. Nakon osam minuta eksplodirala je druga bomba koja se nalazila u zahodu. Zrakoplov se survao u ocean. Svi iz aviona su poginuli.

Niti nakon 40 godina nije otkriveno tko je uistinu odgovoran za nesreću, odnosno tko stoji iza rušenja zrakoplova. Zrakoplov je bio u vlasništvu kubanske državne aviokompanije pa je sumnja odmah pala na političke oponente Fidela Castra i CIA-u koja ih je podupirala. Dvojica muškaraca iz Venezuele kasnije su osuđeni na 20 godina, no oni su, kako se ispostavilo, bili samo dio mnogo šire zavjere. Pretpostavlja se da su u njoj sudjelovali Orlando Bosch koji je umro 2011 i Luis Posada Carriles (88) koji živi u SAD-u a koji je radio kao agent CIA-e. On je sudjelovao i u invaziji u Zaljevu svinja. Bio je to neuspješni pokušaj Kubanaca u egzilu treniranih od strane CIA-e, da se iskrcaju u Zaljevu svinja, okupiraju Kubu i svrgnu Castra.

Kuba je zatražila izručenje Luisa Posade Carrilesa, a Let 455 jedna je od prepreka koja stoji na putu poboljšanja odnosa SAD-a i Kube. Kubanci zahtijevaju odgovor je li američka obavještajna agencija upletena u rušenje kubanskog zrakoplova 1976. godine, piše Daily Mail.