Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele odgovore

TAJNA LETA 455 Jesu li Amerikanci srušili avion i ubili 73 osobe?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niti nakon 40 godina nije otkriveno tko stoji iza postavljene bombe koja je 6. listopada 1976. raznijela kubanski zrakoplov u kojem su se nalazile 73 osobe. Bio je to najgori teroristički čin na zapadnoj hemisferi prije 9/11.

Zrakoplov na Letu 455 sa 73 putnika i članova posade poletio je iz Bridgetowna na Barbadosu prema Jamajci. Kada je dosegao visinu od 5.500 metara, eksplodirala je bomba koja se nalazila ispod praznog sjedala. Avion je počeo usporavati i opasno se nagnuo. Nakon osam minuta eksplodirala je druga bomba koja se nalazila u zahodu. Zrakoplov se survao u ocean. Svi iz aviona su poginuli.

Niti nakon 40 godina nije otkriveno tko je uistinu odgovoran za nesreću, odnosno tko stoji iza rušenja zrakoplova. Zrakoplov je bio u vlasništvu kubanske državne aviokompanije pa je sumnja odmah pala na političke oponente Fidela Castra i CIA-u koja ih je podupirala. Dvojica muškaraca iz Venezuele kasnije su osuđeni na 20 godina, no oni su, kako se ispostavilo, bili samo dio mnogo šire zavjere. Pretpostavlja se da su u njoj sudjelovali Orlando Bosch koji je umro 2011 i Luis Posada Carriles (88) koji živi u SAD-u a koji je radio kao agent CIA-e. On je sudjelovao i u invaziji u Zaljevu svinja. Bio je to neuspješni pokušaj Kubanaca u egzilu treniranih od strane CIA-e, da se iskrcaju u Zaljevu svinja, okupiraju Kubu i svrgnu Castra.

Kuba je zatražila izručenje Luisa Posade Carrilesa, a Let 455 jedna je od prepreka koja stoji na putu poboljšanja odnosa SAD-a i Kube. Kubanci zahtijevaju odgovor je li američka obavještajna agencija upletena u rušenje kubanskog zrakoplova 1976. godine, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Raul Castro (Foto: AFP) U travnju 2018. Raul odstupa s dužnosti: Kubom će nakon 60 godina vladati netko tko se ne preziva Castro Fidel Castro (Foto: AFP) Ikona Hladnog rata Kuba obilježava prvu godišnjicu smrti Fidela Castra: "On je bio najbolji vođa kojeg smo imali"

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene