Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arapsko proljeće

Što se dogodilo sa Sirijom, Libijom, Tunisom, Egiptom, Jemenom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uslijed krovoprolića i svakodnevnog bombardiranja za izbore se priprema i Sirija. Oko 50 promatrača iz Europe tražilo je da im se dopusti ulazak u zemlju, ali su odbijeni. Pubuna traje već 14 mjeseci, a poginulo je najmanje 9 tisuća ljudi.

Za dva se dana u Siriji održavaju prvi parlamentarni izbori nakon gotovo 50 godina jednostranačja. Na jednoj strani predsjednik Bashar Al-Assada , čiji je otac vladao zemljom, na drugoj oporba pod vodstvom Muslimanske braće koja najavljuje bojkot izbora. A zemljom i dalje bijesne sukobi koji su počeli arapskim proljećem.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

Ta revolucija, na zapadu neočekivana, zahvatila je niz sjevernoafričkih i bliskoistočnih zemalja od Maroka do Sirije i Bahreina. Prosvjednici su se okupljali petkom nakon molitve. Bio je to takozvani dan bijesa. Na zapadu tumačila se kao pobuna mladih u ime demokracije.

Srušeni su režimi koji su vladali desetljećima, u Tunisu, Jemenu, Egiptu i Libiji. Svrgnuti diktatori su ili uhićeni ili smaknuti. Ali arapsko proljeće nije donijelo demokraciju, barem ne onakvu kakvu je zapad priželjkivao. Održani su ili se pripremaju višestranački parlamentarni izbori. Jačaju islamističke stranke, svaka sekularnost u tim državama pomalo nestaje.

U Tunisu, zemlji iz koje je sve krenulo, pobijedila je Ennahda, odnosno Preporod. Predstavljaju se kao umjereni islamisti. Sličan je ishod i u Maroku. U Egiptu, geopolitički mnogo značajnijem, stvarna je vlast još u rukama vojske, a na izborima uvjerljivu su pobjedu odnijela desetljećima zabranjena Muslimanska braća, najstarija i jedna od najvećih islamističkih organizacija na svijetu.

Libija je nakon svrgavanja Gadafija uz pomoć NATO-a podijeljena zemlja. Za vlast se bore razna plemena, vladaju lokalne milicije. Srušena su kršćanka groblja. Na jugu i u susjednom Maliju ocijepili su se Tuarezi i uveli šerijat: zabranjen je alkohol, zabranjena zapadna glazba, dopuštena poligamija, žene ne mogu voziti, ne mogu svjedočiti na sudu, ne mogu se razvesti.

Država s kojom zapadne sile uspješno surađuju, a koja primjenjuje šerijat je Saudijska Arabija. Gotovo nikome ne smetaju kršenja ljudskih prava u zemlji koja ima najveće rezerve nafte na svijetu, kao ni u Bahreinu u kojem je pokušaj revolucije ugušen u krvi, a u kojem je stacionirana američka Peta flota.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene