Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pola šake oraha dnevno značajno smanjuje rizik od prerane smrti, pokazuje najnovija nizozemska studija.


Ranija istraživanja ukazivala su na vezu između oraha i kardiovaskularnih bolesti, ali ovo je prva koja je nedvojbeno potvrdila taj odnos, piše BBC u četvrtak.

Vezani članci Cijepljenje na Velesajmu u Zagrebu - 2 Cijepljeno je 45 posto odraslog stanovništva: Pogledajte stanje po županijama Testiranje na koronavirus - 1 Upozorenje ministra zdravstva: ''Ne možemo živjeti u svijetu u kojem jedino razmišljamo o COVID-u''

Stručnjaci na sveučilištu u Maastrichtu utvrdili su desetogodišnjom studijom da se za 23 posto smanjo rizik od prerane smrti kod ljudi koji su jeli najmanje deset grama oraha ili kikirikija dnevno.

To se ne može reći i za maslac od kikirikija koji je slan i masan, upozoravaju stručnjaci.

POŠAST MODERNOG VREMENA U samo 5 minuta u tijelo ubacimo 4000 otrova!

Više od 120.000 muškaraca i žena od 55 do 69 godina dalo je 1986. podatke o svojim prehrambenim navikama, a nakon deset godina analizirana je njihova stopa smrtnosti.

Rizik od prerane smrti zbog karcinoma, dijabetesa, respiratornih i neurodegenerativnih bolesti bio je manji među onima koji su jeli orahe, pokazalo je istraživanje.

Profesor Piet van den Brandt, koji je vodio studiju objavljenu u znanstvenom časopisu International Journal of Epidemiology, kaže: "Izvanredno je otkriće da je još niži rizik uočen već kod konzumacije 15 grama oraha ili kikirikija dnevno".

Stručnjaci su prilikom istraživanja uzeli u obzir činjenicu da su oni koji su jeli orahe konzumirali i više voća i povrća te da su žene koje su jele orahe bile mršavije, navodi BBC. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook